4.3 C
Uzice
март 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

UPOTREBA KOPRIVE U ORGANSKOJ PROIZVODNJI: I ĐUBRIVO I INSEKTICID

CECA

Usled nedostatka pesticida i đubriva organskog porekla na tržištu, u organskoj proizvodnji kopriva nalazi sve veću primenu. Može se koristiti kao đubrivo ili kao insekticid.

Čaj od koprive koristi se kao tečno azotno đubrivo i ima veoma pozitivan uticaj na gajene biljke, tako što podstiče rast, stvaranje hlorofila, jača otpornost biljaka prema stresnim uslovima, kao i bolestima i štetočinama.

Đubrivo se spravlja tako što se stabljika i list koprive iseckaju, stave u drveni ili plasticni sud i doliju vodom, ali ne do vrha (zato što masa peni). Poželjno bi bilo da voda za dolivanje bude kišnica, ali ako nema uslova za njeno sakupljanje, može se koristiti i odstajala voda. Sud se ostavi da stoji na suncu, masa se meša najmanje jednom dnevno. Đubrivo je gotovo nakon 15 dana kada dobije tamnu boju i više ne peni.

Đubrivo se može koristiti zalivanjem zemljišta oko biljaka ili folijarno(preko lista). Ako se koristi za zalivanje razblažuje se vodom u odnosu 1:10, a ako se koristi folijarno, pre upotrebe mora se procediti i razblažiti vodom u odnosu 1:10 do 1:25.

Kopriva se može koristiti i kao insekticid i to u vidu čaja ili ekstrakta. Čaj se spravlja tako što se isecka 1 kg koprive i 1 kg pelina, prelije sa 8 l kipuće vode, ostavi se da stoji najmanje pola sata. Nakon toga se procedi, ohladi i može se koristiti za prskanje obolelih biljaka.

Ekstrakt od koprive može se koristiti za prskanje protiv lisnih vašiju. Spravlja se tako što se 1 kg iseckane koprive (stabljika i list, bez semena) prelije sa 9 l vode (po mogćstvu kišnice), ostavi se da stoji 24 h uz povremeno mešanje. Pre upotrebe ekstrakt se procedi i bez razblaživanja može se koristiti za prskanje zaraženih biljaka.

Izvor:novosti.rs/V.N.

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Emisija „Priča se“ gost Ljubomir Saramandić (VIDEO)

Oglasna Tabla

Igor Nikolić – „Još 20 može godina da prođe moja si ljubav jedina“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svi žele da bar na 5 minuta budu bračni par s Tare koji živi čaroliju

Oglasna Tabla