12.3 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

U TOKU VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA

Užice – U Zavod za javno zdravlje Užice pristiglo je 10.400 vakcina protiv sezonskog gripa, koje su distribuirane u domove zdravlja Zlatiborskog okruga.

                                                                                                                foto: pharmamedica.rs

Dom zdravlja u Arilju trebavao je 600 doza, od kojih 367 je već potrošeno.

„U startu je dato 50 doza staračkom domu. Interesovanje za vakcinaciju je veće u ovom periodu i za sada se ne zna da li će biti potrebe za još vakcina”, rečeno je u Domu zdravlja u Arilju.

U Domu zdravlja u Kosjeriću koji je od 500 doza potrošio već 350 kažu da će najverovatnije trebovati još vakcina protiv sezonskog gripa.

„Najveće interesovanje je među starijom populacijom i među hroničnim bolesnicima. Najverovatnije će nam trebati još doza jer smo u ovom periodu prošle godine dali manje vakcina nego sad“, kaže za Glas zapadne Srbije glavna sestra Doma zdravlja u Kosjeriću, Ana Nikolić.

U Požezi od 600 doza potrošeno je 60 odsto, a slično stanje je i u Bajinoj Bašti koja je trebovala 1.000 doza. Dom zdravlja u Čajetini je dobilo 500 doza, Sjenica 800, Nova Varoš 600, Priboj 1000, Prijepolje 1.800, a Užice 3.000 doza.

Sa druge strane u Domu zdravlja u Sjenici od 800 dobijenih vakcina potrošeno je samo 167 od kojih 111 za populaciju stariju od 65 godina.

„Praksa kod nas kao i prethodnih godina jeste da se nikada ne potroše sve doze, već uglavnom šaljemo vakcine u druge opštine“, rečeno je u Domu zdravlja u Sjenici.

U Zavodu za javno zdravlje u Užicu kažu da je količina podeljenih vakcina skoro ista kao i prošle godine.

„Prethodne godine potrošeno je 90 odsto vakcina tako da se ista količina očekuje i ove. Budući da još uvek nije registrovan virus gripa nije toliko primentna zainteresovanast građana. Međutim, starija populacija dolazi uvek prva na vakcinaciju, što je dobro jer da bi se na vreme stvorio imuni sistem neophodno je da se vakcinišete dve do tri nedelje pre dobijanja gripa”, kaže za Glas zapadne Srbije epidemiolog Marija Baralić.

Da biste dobili vakcinu protiv gripa neophodno je prvo da se javite svom izabranom lekaru koji će vas kasnije uputiti na vakcinaciju.

Izvor : glaszapadnesrbije.rs

output_sm3ln4

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla