7.8 C
Uzice
април 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

U TOKU OBNOVA KUĆE DIMITRIJA TUCOVIĆA

PUNA KUCA

Šesnaesti sastanak grupe zainteresovanih strana „Drina-Tara“prekograničnog regiona održan je danas u Gostilju. Organizator je Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u Jugoistočnoj Evropi u okviru SVG projekta pod nazivom: „Podrška regionalnoj saradnji i ravnomernom teritorijalnom razvoju zemalja Zapadnog Balkana u procesu približavanja evropskim integracijama”.

SVG je regionalna međuvladina organizacija koja je osnovana od strane ministarstava poljoprivrede zemalja i teritorija Jugoistočne Evrope. Projekat koji je trenutno aktivan je doniran od strane EU i zasnovan je na razvoju marginalnih opština prekograničnih područja Drina-Tara. Šesnaesti po redu sastanak grupe zainteresovanih strana ovog regiona održan je danas u Gostilju radi sumiranja rezultata Projekta za koji je apliciralo Turističko udruženje Gostilje a koji se odnosi na obnovu rodne kuće Dimitrija Tucovića . Vrednost projekta je 11 316 evra, od kojih SVG donacijom daje 7 600 evra.

„Danas smo ovde u ovom prelepom selu Gostilju da sumiramo ono što smo radili u prethodne 2 godine . Završava nam se sadašnja faza Projekta sa 31. majem i tu smo da vidimo šta je to urađeno do sada,“ kaže Aleksandar Damnjanović, SVG regionalni menadžer .“Ono što mi radimo je pokušaj da kroz prekograničnu saradnju i kroz umrežavanje, uvezivanje aktera iz javnog, privatnog i civilnog sektora stvorimo, da tako kažem, jednu kritičnu masu koja će u jednom trenutku dovesti do toga da imamo jednu zajedničku, širu regionalnu ponudu kako u turizmu, tako i u poljoprivredi, jer turizam i poljoprivreda su dva osnovna prioriteta na koje smo se orijentisali od samog početka.“

Gostiljci su shvatili da, pored atraktivnog gostiljskog vodopada i od pre nekoliko godina – bazena izgrađenog u centru selu, ne smeju zapostaviti ni kulturno-istorijske vrednosti. Zbog toga su kod SVG-a aplicirali za donacije kako bi od propadanja sačuvali rodni dom istaknutog vođe socijalističkog pokreta u Srbiji i osnivača Srpske socijaldemokratske partije, Dimitrija Tucovića. Njegov dom bilo je mesto gde su o delu svoje istorije učili đaci koji su je posećivali na ekskurzijama, a kolika je važnost toga najbolje govori Knjiga utisaka. Međutim, ovaj objekat nije mogao odoleti zubu vremena.

„Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu podneli smo zahtev još prošle godine, međutim, njihova neka procedura je trajala sve do februara ove godine,“ priča za Zlatiborpress Miroslav Tucović, predsednik TU Gostilje. „Tek tada smo dobili Nadzor sa kojim smo morali da sarađujemo u nabavci kvalitetne građe i kontrolisanju radova. Planovi su da se sve uradi do 10. maja. Već teku radovi, što će videti ljudi iz SVG-a koji su došli i u kontrolu, i da obiđu ovo naše lepo selo Gostilje.“

Kod SVG-a je takođe aplicirala TO Zlatibor za renoviranje svojih prostorija, a podršku je dobila i manifestacija Pršutijada u Mačkatu. Inače, Region Drina-Tara je prvi region koji je formiran i definisan kao prioritetni region na Skupštini SVG-a i gde se već 5 godina sprovode projekti važni za ravnomerni teritorijalni razvoj zemalja Zapadnog Balkana u procesu približavanja evropskim integracijama .

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kraljica zdravlja koja čuva srce, živce i opušta mišiće: Ovih 10 namirnica su pune magnezijuma!

Oglasna Tabla

Miraz: Obaveza ili sramota za žene? Kako se nekada u Srbiji gledalo na ovaj običaj?

Oglasna Tabla

Agencije i novinari iz Mađarske prvi put u poseti Zlatiboru

Oglasna Tabla