14.4 C
Uzice
август 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

U Arilju osnovana prva složena voćarska zadruga

U Arilju je održana osnivačka skupština prve složene voćarske zadruge u Srbiji, a osnovali su je predstavanici pet voćarskih zadruga iz Vranjske Banje, Petrovca na Mlavi, Kragujevca, Velike Plane i Arilja.

Inicijator osnivanja je Zemljoradnička zadruga „Agro Eko Voće“ iz Arilja gde će, kako je na osnivačkoj skupštini dogovoreno, i biti sedište složene zadruge. Zvanično ime zadruge još nije određeno zbog nedoumica zadrugara da li u nazivu kao teritorijalna odrednica treba da stoji Srbija, što će biti razrešeno pre oficijelnog upisa u registar Agencije za privredne registre (APR).

– Cilj osnivanja i rada složene voćarske zadruge je da udruženi zadrugari mogu lakše i bez posrednika da izađu sa svojim proizvodima na domaće i strano tržište i na taj način ostvare određene benefite – rekao je Boža Joković, direktor ZZ „Agro Eko Voće“ iz Arilja i koordinator osnivanja složene voćarske zadruge.

Osnivačkoj skupštini prisustvovali su ministar bez portfelja u Vladi Srbije Milan Krkobabić i predstavnici Zadružnog saveza Srbije, Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti i lokalnih samouprava. Ministar Krkobabić podržao je osnivanje prve složene voćarske zadruge u Srbiji i najavio pomoć Vlade Srbije njenom radu i daljem organizovanju. Isto tako i drugim složenim zadrugama u drugim oblastima poljoprivrede koje budu osnovane u ovoj i narednim godinama.

Izvor: Poljoprivrednik

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Licidersko srce na Zlatiboru u znaku prijateljstva i humanosti

Oglasna Tabla

Прослава поводом осам векова аутокефалности Српске православне цркве на Златибору (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Posni ručak, na vodi: Od čorbe do glavnog jela – 7 recepata za celu nedelju

Oglasna Tabla