14.2 C
Uzice
фебруар 19, 2019
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Tri generacije Đerića u povrtarstvu

U domaćinstvu Miloša Đerića u Sevojnu u zaseoku Mladovo, koje se već četiri decenije uspešno bavi povrtarstvom održan je danas sastanak sevojničkih poljoprivrednika sa državnim sekretarom u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željkom Radoševićem. Skupu na kome su teme bile subvencije i načini na koje bi Ministarstvo moglo pružiti konkretniju i veću podršku užičkim ali i sevojničkim voćarima, povrtarima, stočarima prisustvovali su i Gradonačelnik Užica Tihomir Petković sa saradnicima kao i predstavnici Gradske opštine Sevojno.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević i gradonačelnik Užica Tihomir Petković sa domaćinom Milošem Đerićem u Sevojnu

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je rekao da je dolazak državnog sekretara iz Ministarstva poljoprivrede u Sevojno značajan jer su najpoznatiji sevojnički poljoprivrednici koji su prisustvovali sastanku imali priliku da u neposrednom razgovoru sa njim dobiju informacije iz prve ruke o svim pitanjima u vezi kojih su imali nedoumice ili u vezi kojih nisu imali prave informacije.

Sin Miloša Đerića u jednom od plastenika u kome uzgajaju luk

Jedan od poznatijih sevojničkih povrtara i domaćin ove posete Miloš Đerić je istakao da se ovo gazdinstvo povrtarstvom bavi generacijski te da ovde već treća generacija Đerića uzgaja povrtarske kulture.

Domaćinstvo Đerića do sada nije koristilo ni gradske ni republičke subvencije ali po rečima Đerića ove godine svakako nameravaju da konkurišu i kod Grada i kod Ministarstva za sredstva namenjena za semena, đubrivo, hemiju zatim folije i sisteme za zalivanje ali i mašine koje treba zanoviti.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević je istakao da je veoma bitno to što je lokalna samouprava prepoznala poljoprivredu kao veoma važnu granu privrede za našu zemlju i da je na ovom sastanku koji je bio izuzetno kvalitetan omogućeno poljoprivrednicima da saznaju sve ono što ih je interesovalo a u nadležnosti je Ministarstva poljoprivrede i naglasio da će i ove godine Ministarstvo obratiti pažnju na mlade poljoprivrednike čije će projekte subvencionisati.

Radošević je rekao da je ministarstvo poljoprivrede u protekloj godini imalo nekoliko mera koje su u potpunosti pogodile cilj, a da je najbolja među njima mera podrške mladim poljoprivrednicima gde je odobreno 667 zahteva i izdvojeno gotovo 460 miliona dinara.

„To je jedina mera u ministarstvu za koju se sredstva daju unapred, podrazumeva 75 odsto učešća države i verujem da će ove godine imati još veće interesovanje, izdvojili smo i dosta više sredstava“, rekao je Radošević i dodao da je isto tako popularna prošlogodišnja mera subvencionisanja traktora voćara, koja je, kako kaže sekretar, prevazišla sva očekivanja i za koju je podneto oko 2300 zahteva, odobreno oko 1400, a već isplaćeno oko 1200.

„Tu smo premašili predviđena sredstva budžetom, ali znamo da bez savremene mehanizacije ne možemo očekivati napredak naše poljoprivrede“, kazao je Radošević.

Sevojnički poljoprivrednici u razgovoru sa državnim sekretarom Željkom Radoševićem i rukovodstvom grada Užica

Poljoprivredni proizvođači su dobili konkretne odgovore i na pitanja o premijama za mleko koje Republika daje, o zadrugama, načinu korišćenja sredstava iz predpristupnih fondova za razvoj poljoprivrede (IPARD) ali o drugim temama koje su ih interesovale.

Užice – Oglasna Tabla/ uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Užicu otvorena izložba „Banjaluka 1918“

Oglasna Tabla

Kako je mala Iskra pobedila najtežu bolest (VIDEO)

Oglasna Tabla

Zlatibor na 41. sajmu turizma u Beogradu

Oglasna Tabla