31.4 C
Uzice
август 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Švajcarska podrška Zlatiborskom i Moravičkom okrugu (VIDEO)

U organizaciji Švajcarske kancelarije za saradnju, u prostorijama Gradske kuće u Užicu održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni programi i projekti koje podržava Vlada Švajcarske, a koji se sprovode u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu. Na skupu je bilo reči i o budućim aktivnostima švajcarske razvojne podrške koji će se u ovim okruzima sprovoditi u okviru nove Strategije saradnje sa Srbijom za period od 2018. do 2021. godine.

Novom Strategijom saradnje, koja prati prioritete Vlade Srbije na nacionalnom i lokalnom nivou, Vlada Švajcarske opredelila je 95 miliona evra, što je za 10 % više u odnosu na prethodni četvorogodišnji strateški period. Ocenjujući švajcarsko prisustvo u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju, izjavila je da Švajcarska širokom projektnom agendom podržava ovaj region kroz devet projekata. U naredne četiri godine podrška će biti usmerena na oblasti dobre uprave, ekonomskog razvoja i obnovljivih izvora energije.

„Zahvaljujući partnerstvu na terenu ostvareni su značajni rezultati. Švajcarska konstantno prilagođava svoje aktivnosti lokalnim potrebama i prioritetima, pokušavajući da uvek unapredi način rada. Snažno podržavamo zapošljavanje mladih i lokalni ekonomski razvoj, kako bi građani u ova dva okruga imali bolju perspektivu za život i rad“, istakla je Lojbli.

Švajcarsko-srpska saradnja zasnovana je na međusobnom poverenju, zajedništvu i poštovanju razlika dve zemlje, zbog čega je Strategija razvijana kroz blisku konsultaciju i učešće srpskih partnera. Aktuelne projekte koji se sprovode u Zlatiborskom i Moravskom okrugu predstavili su njihovi partneri Darko Đurović, direktor (Programa razvoja privatnog sektor) Zlatibor PSD i Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regije Zapadna Srbija.

„Ono što smo dobili švajcarskim programom razvoja privatnog sektora je jedan sistematičan pristup razvoju turističkog tržišta, kao i sprovođenje aktivnosti koje smo nekada radili na drugačiji način. Ovo iskustvo nam je izuzetno pomoglo“, rekao je Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regije Zapadna Srbija.

„Ono što smo prvo uradili, s obzirom da je Zapadna Srbija turistička regija, je postavljanje turističke signalizacije. Sve turističke atrakcije su lepo obeležene, a ono što je značajno je da Ministarstvo za turizam i „Putevi Srbije“ nastavljaju ovu aktivnost. Po prvi put smo obeležili i naše određene tradicionalne proizvođače, što do sada nije bila praksa. To je skrenulo jako veliki broj tranzitnih turista ka ovim lokalitetima, a oni su na taj način zabeležili povećanje profita u turizmu, samim tim i povećanje zaposlenosti u turizmu“, istakao je Darko Đurović.

Među uspešno realizovanim projektima, Đurović je naveo i reorganizaciju zimskog školskog raspusta što je doprinelo produžetku zimske turističke sezone, kao i razvijanje android aplikacije namenjene tranzitnim turistima. U narednom periodu posebna pažnja biće posvećena organskoj proizvodnji tradicionalnih proizvoda, novim investicijama u turizmu, kao i uključivanje u dualni sistem obrazovanja.

Švajcarskoj Vladi na svemu što je do sada učinila za grad Užice zahvalio se gradonačelnik i domaćin skupa Tihomir Petković. On je izrazio nadu da će kao dobar partner njihovu podršku zaslužiti i u narednom periodu.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vozio sa 4,14 promila alkohola

Oglasna Tabla

Dženan Lončarević na Kraljevom trgu

Oglasna Tabla

Pita od spanaća i krompira: Lagano jelo koje može biti posno

Oglasna Tabla