22 C
Uzice
јун 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

SUŠARA ZA VOĆE USKORO U KRIVOJ RECI

PUNA KUCA
Sušenje voća jedan je od najzdravijih načina konzerviranja hrane. Poslednjih godina kako se ljudi okreću prirodi i usvajaju mnoge metode zdrave ishrane tako raste interesovanje i za sušenje plodova voća. „Zlatiborski Eko Agrar“ će svim poljoprivrednim proizvođačima sa područja opštine Čajetina koji budu želeli da se oprobaju u ovom poslu omogućiti da po povoljnim uslovima koriste usluge sušare za voće koja će u naredna dva meseca biti izgrađena u neposrednoj blizini mlekare u Krivoj Reci.

Opština Čajetina u saradnji sa Kancelarijom za mlade za projekat izgradnje sušare za voće konkurisala je kod Ministarstva omladine i sporta. Projekat je odobren a dobijena sredstva u iznosu od 1 500 000 dinara biće utrošena za izgradnju i opremanje sušare, kao i za nabavku ambalaže za pakovanje. Oprema za sušaru već je stigla.

„Sada nam je u planu da izgradimo adekvatan objekat u koji ćemo smestiti svu tu opremu. Kao što ćemo u interesu naših proizvođača raditi proizvodnju sira i kajmaka u okviru mlekare, tako ćemo na isti način pokušati da prerađujemo suvo voće, sa posebnim osvrtom na sušenje šljiva, kako bi pomogli našim proizvođačima koji žele da se bave voćarstvom“, kaže Vladimir Bojović direktor Privrednog društva za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski Eko Agrar“.

Proizvođačima koji budu želeli ovim da se bave, biće omogućeno da besplatno suše voće, dobiju određenu količinu ambalaže i savetodavne usluge od Eko Agrara, kaže Bojović. To se prvenstveno odnosi na šljivu koja je jedna od najdominantnijih vrsta voća koje se uzgaja u ovom kraju.

Izvor: zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas pretežno sunčano i još toplije

Oglasna Tabla

Skupljanje potpisa za ograničenje rijaliti programa

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla