1.1 C
Uzice
22 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Subvencije PD „Zlatiborski eko agrar“ (video)

Za unapređenje poljoprivredne politike ruralnog razvoja, PD „Zlatiborski eko agrar“ nastavlja sa merama podrške. Opština Čajetina je ove godine u tu svrhu opredelila sredstva u visini od 25 miliona dinara.

Nakon završenog prvog kruga na konkurs koji je PD „Zlatiborski eko agrar“ raspiso od 1. do 30 aprila javilo se 112 poljoprivrednika sa teritorije opštine Čajetina , što dovoljno govori o značaju pružanja ovakve vrste pomoći. Najviše interesovanje pokazano je za meru podrške koja se odnosi na fizičku imovini, zatim za meru podrške nepoljoprivrednim aktivnostima, kao i za meru upravljanje rizicima, i za marketing.

„Nakon tog završenog prvog kruga, raspisan je još jedan javni poziv, koji je ove godine vezan za meru koja se ove godine odnosi na podršku mladima, a koja je, za razliku od prethodne godine, predviđena u ovom programu i ta mera je podrazumevala podelu priplodnih grla ovaca i koza zainteresovanim poljoprivrednicima sa teritorije opštine Čajetina, odnosno mladim poljoprivrednicima do 40 godina. Po tom pozivu prijavilo se devet poljoprivrednika i svi su ispunili uslov,“

kaže Ivan Gujaničić iz PD „Zlatiborski eko agrar“. Najviše interesovanja stočari su pokazali za sjeničku rasu ovaca i nešto manje za rasu il d` frans. Nakon raspisivanja javne nabavke za priplodni materijal izvršiće se podela onim gazdinstvima koja su i ostvarila pravo po ovom osnovu.

„Ono što bi mogli poljoprivrednici da ičekuju u narednom periodu to je da će biti raspisan javni poziv, drugi krug, koji bi trebalo da bude raspisan krajem jula, početkom avgusta. Pošto je preostalo sredstava nakon raspisanog prvog javnog poziva, u ovoj godini opština Čajetina je opredelila 25 miliona gde je za meru ruralnog razvoja bilo predviđeno 23 miliona, a za meru kreditne podrške 22 miliona,“

dodaje Gujaničić. Iz godine u godinu sve je veće interesovanje za meru kreditne podrške gde opština Čajetina pokriva kamtne stope poljoprivrednicima koji se prijave za ovu vrstu subvencije. Ova mera povoljna je i zbog toga što odobrenim sredstvima poljoprivredni proizvođači mogu konkurisati i za subvencije koje daje država.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dobri Nenad Đokić spasao kuče iz Đetinje posle 20 dana agonije (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sadržaji Narodnog muzeja dostupniji osobama sa invaliditetom

Oglasna Tabla

Vojska poziva sve punolente mladiće da se prijave u vojnu evidenciju

Oglasna Tabla

Proleće će pokrenuti gondolu a gondola nove turističke projekte i sadržaje

Oglasna Tabla

Pregledi stručnih saradnika u Čigoti

Oglasna Tabla

Predlog Vladi Srbije da subvencioniše kupovina bicikala

Oglasna Tabla

Smanjuje se broj radnika „na crno“

Oglasna Tabla

Đorđe, Nikola i Aleksa – Tri rođena brata- tri buduća oficira

Oglasna Tabla

Dečak Jovan prva beba rođena u Užicu u 2020. godini (VIDEO)

Oglasna Tabla