21.6 C
Uzice
јун 12, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Stršljeni odneli dva života u Srbiji za mesec dana

Muškarac (69) iz Malog Požarevca umro je od posledica uboda pet stršeljnova.

Čak ni reanimacija duga sat vremena nije uspela da pomogne nesrećnom čoveku.

„U Hitnu pomoć je dovezen privatnim kolima, bez svesti, funkcije srca i disanja. Naši lekari su ga reanimirali više od sat vremena, ali mu nije bilo spasa“, rekli su za „Blic“ u Hitnoj pomoći. 

Pre mesec dana od posledica uboda stršljena stradao je i Vladan Marković iz Užica. 

Alergolozi upozoravaju da je otrov stršljena sto puta jači od venuma pčele i ose, a reakcija na ubod se ne može predvideti. 

„Ubodi stršljena, ose i pčele dovode najčešće do snažne alergijske reakcije. Pri prvom kontaktu pacijent stvori specifična antitela, a svaki naredni ubod može da bude bolji, ali i poguban. Uglavnom su to snažne reakcije i neke od njih mogu dovesti i do anafilaktičkog šoka“,objašnjava za „Blic“ dr Dragana Jovanović, alergolog i klinički imunolog u Kliničkom centru Srbije. 

Anafilaktički šok je alergijska reakcija koja je često opasna po život. Doza otrova prilikom uboda stršljena 100 puta je veća nego nakon uboda ose. Otrovi ose i stršljena su slični po sastavu, za razliku od pčele. 

„Ako osobu istovremeno ubode više stršljena, ta količina otrova može biti smrtonosna. Veoma je važno istaći mesto uboda – čak i ako je jedan insekt u pitanju i doza nije velika, ako je ubod u predelu jezika, glave, grla (u slučaju da se proguta insekt), može doći do gušenja i smrtnog ishoda“, kaže alergolog Jovanović.

Izvor: b92.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nagrađeni najbolji literarni radovi osnovaca na temu ekologije (VIDEO)

Oglasna Tabla

Poreznici kucaju na vrata: Od 1. jula, po krevetu naplaćivaće se porez 3.500 dinara

Oglasna Tabla

Sunčano i toplo uz moguće naoblačenje

Oglasna Tabla