11.7 C
Uzice
мај 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Srpska polja će ostati bez humusa

Zbog prevelike upotrebe mineralnog đubriva, mehanizacije i paljenja zemljišta slabi kvalitet zemljišta. Dovoljno je da se ašov zabode do kraja i izvadi zemlja. Ukoliko je tvrda kao beton – stanje je alarmantno. Za deceniju, najviše dve, na mnogim našim parcelama nećemo više moći da proizvodimo hranu ukoliko se ne poboljša kvalitet zemljišta. Već sada u Sremu postoje parcele sa ozbiljno narušenom plodnošću, koje gotovo da se pretvaraju u pustinje.

Obilna i dugogodišnja upotreba mineralnih đubriva, teške mehanizacije i paljenje žetvenih ostataka – dovelo je do drastičnog smanjenja humusa u obradivoj zemlji u mnogim oblastima Srbije. U poslednjih 50 godina sadržaj humusa u Vojvodini se sa sedam-osam odsto smanjio na dva-tri odsto. Ukoliko se nastavi sa ovakvim načinom tretiranja zemlje, za najviše dve decenije humus će pasti na manje od jedan odsto, što se već smatra pustinjom. U prirodi da bi se stena pretvorila u humus, potrebno je da prođu dva milenijuma.

– Zbog sve manje količine humusa obradivo zemljište u Srbiji postaje sve jalovije – kaže Bogdan Žigić, poljoprivredni inženjer i direktor firme “Biofor”. – U želji da se stvori što veći prinos loše se upravljalo zemljom. Da biste se uverili kakva je zemlja, dovoljno je da se ašov zabode do kraja i izvadi zemlja. Ukoliko je tvrda kao beton – stanje je alarmantno. Nekada je posle kiša zemlja dugo ostajala vlažna, a danas se veoma brzo suši. To je najbolji pokazatelj da je na parceli humus minimalan.

Biljke se hrane iz zemlje, a mikroorganizmi formiraju plodno zemište. Biljke napreduju kada koren iz zemlje dobija vodu, vazduh i hranu, a velika količina mineralnog đubriva je toliko sabila zemlju da na mnogim parcelama koren ne može da se razvija duboko i dobija sve što mu je potrebno. Pogrešno upravljanje zemljištem doprinelo je tome da se u zemljištu umnože izazivači bolesti biljaka, pa se sve više prska pesticidima i parcele dodatno zagađuju.

– Stajnjak skoro da više nigde ne postoji, a u našoj zemlji mikroorganizmi odumiru i ima ih sve manje, jer su uslovi u zemljištu sve lošiji – ističe Žigić. – Mikroorganizme dodatno ubija i paljenje ostataka žetve na polju.Voda ostaje na površini, jer je zemlja poput betona. Više od 85 odsto zemlje od Srbije do Slovenije je zbijeno i biljke ne mogu da dišu. Nažalost, većina poljoprivrednika tada pomisli da je mehanizacija zastarela i da im trebaju bolje mašine i intenzivnija prihrana biljaka.

GLISTE

NA jednom hektaru kvalitetne obradive zemlje treba da se nalazi deset tona mikroorganizama. Ukolio u zemlji nema veliki broj glista, poljoprivrednik mora ozbiljno da se zabrine. Slovenci su analizom utvrdili da su zadovoljni kvalitetom zemlje samo kada

po hektaru nađu 120.000 kišnih klista.

Izvor: novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Park dečije radosti „Beli Jelen“ 1. juna vam poklanja preko 50 vrednih poklona

Oglasna Tabla

Nova pravila za zapošljavanje u javnom sektoru?

Oglasna Tabla

Mitrović Milan prvak Srbije u polumaratonu

Oglasna Tabla