23.3 C
Uzice
октобар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Srednja UTŠ Čajetina spremna za nove učenike (VIDEO)

Do upisa u srednje škole ostalo je još malo vremena, a mnogi od učenika još uvek nisu doneli odluku o svom budućem zanimanju. Praksa je pokazala da se veliki broj mladih sa područja opštine Čajetina, kao i susednih gradova i opština, upravo odlučuje za srednju Ugostiteljsko turističku školu (UTŠ) koja upisuje obrazovne profile koji su u skladu sa imenom škole. To su obrazovni profili iz područja ugostiteljstvo i turizam, i jedan obrazovni profil iz područja ekonomije.

Srednja Ugostiteljsko turistička škola u Čajetini u narednoj školskoj godini upisaće 120 učenika, i to u četiri odeljenja. Tri odeljenja, turističko hotelijerski tehničar, kulinarski tehničar i komercijalista brojaće po 30 učenika, dok će, kao i prethodnih godina, biti formirano i kombinovano odeljenje od po 15 kuvara i konobara, koji će se školovati po sistemu dualnog obrazovanja.

„Kada se učenici upišu sklapaće se ugovori sa poslodavcem, učenicima i školom (kao posrednikom). To je jedna niova vrsta obrazovanja gde je sve usmereno da učenici steknu što bolje kompetencije, da budu što bolje osposobljeni za svoje buduće zanimanje, a da pritom poslodavci imaju tu ugovornu obavezu prema njima, da im nakon završenog školovanja garantuju posao“, kaže direktorka UTŠ Čajetina Višnja Smiljanić. Škola poseduje moderno opremljene kabinete i učionice specijalizoivane namene, a na korišćenje joj je dat i školski restoran koji se nalazi u zgradi TO Zlatibor. Pored ovog prostora za obavljanje praktične nastave učenika, Škola sarađuje sa velikim brojem hotela, restorana i agencija na Zlatiboru i Užicu.

„U prostorijama škole postoji kabinet za usluživanje sa praktičnom nastavom, dva kabineta za kuvarstvo sa praktičnom nastavom. Postoji kabinet za računarstvo i informatiku, kabinet za agencijsko- hotelijersko poslovanje, a pre nekoliko dana je završeno opremanje kabinetra za računovodstvo. Sve ostalo su specijalizovane učionice koje su prilagođene nastavi i učenicima“, dodaje Smiljanićka. U školi postoji i veliki broj sekcija i vannastavnih aktivnosti. Jedna od brojnijih je istorijsko-geografska sekcija koja u okviru svog rada organizuje niz izleta i poseta sajmovima.

„Nema sajma koji nisu posetili: Sajam turizma, Sajam knjiga, Sajam automobila, a učestvovali smo i na Sajmu preduzetništva u Sloveniji gde su dve profesorke sa petoro učenika bile u Celju na sedmom međunarodnom sajmu preduzetništva. Spremamo se i za takmičenje iz preduzetništva koje će ove godine biti realizovano u maju u Kruševcu“, kaže direktorka srednje škole u Čajetini. Važno je napomenuti da škola svake godine učestvuje na republičkim takmičenjima iz stručnih predmeta na kojima ostvaruje zapažene rezultate. Nedavno je na takmičenju iz kuvarstva sa praktičnom nastavom, koje je održano u Nišu, troje učenika, na čelu sa profesorom Nebojšom Krpovićem, osvojilo četvrto mesto.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 18. oktobar (petak)

Oglasna Tabla

U 65 škola programi za obrazovanje odraslih

Oglasna Tabla

Tehnološki požar u fabrici u Lučanima, povređena dva radnika

Oglasna Tabla

Berba završena, a rod maline još uvek neisplaćen

Oglasna Tabla