9.2 C
Uzice
април 11, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Spomen-dom „Boško Buha“ na Jabuci kod Prijepolja propada

Memorijalni centar „Boško Buha“ u Jabuci kod Prijepolja propada, a najveći problem su nerešena imovinska pitanja, piše dnevni list „Blic“.

List piše da je kompleks u kojem se nalaze spomen-dom narodnog heroja Boška Buhe i prostorije narodnih heroja omladinaca iz republika i pokrajina koji su tokom Drugog svetskog rata poginuli za slobodu sada propada, a kuća Boška Buhe je potpuno ruinirana.

Direktor Muzeja u Prijepolju Slavoljub Pušica rekao je da su razlog zašto niko ništa ne preduzima nerešeni imovinsko-pravni odnosi, ali da se nada da će opština Prijepolje i Vlada Srbije podržati obnovu tog kompleksa.

Kompleks je u vreme SFRJ predat na upravljanje najvećoj turističkoj organizaciji u Srbiji „Putnik“, kako bi se pokrenuli novi sadržaji, ali je „Putnik“ svoje kapacitete, prema nezvaničnim saznanjima, prodao nekom drugom, ali nije ustanovljeno kome. Meštani Jabuke tvrde da je ovaj kompleks kupio izvesni Rus.

Memorijalni centar „Boško Buha“ od 1986. godine ima status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, za koji je nadležan Republički zavod za zaštitu spomenika.

Izvor: Blic

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dan otvorenih vrata Umetničke škole Užice: prilika za sigurnost u izboru budućeg zanimanja

Oglasna Tabla

Dinstani krompir sa spanaćem: Savršena obrok-salata za posne dane

Oglasna Tabla

Otvoren novi konkurs za medicinske sestre u Nemačkoj

Oglasna Tabla