12.4 C
Uzice
март 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

SNEŽNO NEVREME NANELO ŠTETU I PČELARIMA

CECA

Prognozirane vremenske prilike do kraja ovog meseca su zabrinule pčelare. Najavljuje se hladno vreme sa kišom i snegom. Biće i mraza. Pčele su se do sada lepo razvijale i dobro su dopunile zalihe hrane u voćnoj paši. Prema prognozama do kraja meseca će najviša dnevna temperatura biti uveliko ispod 10 ºC. To znači da pčele neće leteti, a ako i budu letele unosa gotovo neće ni biti.

Zbog hladnoće i nedostatka unosa nektara, postoji mogućnost da matica smanji polaganje jaja ili da čak prestane da ih nosi. To će se loše odraziti u narednom periodu, jer će nam nedostajati te generacije pčela.

Da bi se ovo ublažilo, potrebno je stimulativno prihranjivati pčele. Ako temperatura ne dozvoli pčelama da uzimaju sirup iz hranilice, jedino moguće rešenje je dodavanje pogače.

Pčelari koji su požurili sa stavljanjem matične rešetke i tako razbili celinu legla imaju dodatni problem, jer može doći do prehlađivanja legla. Na prehlađeno leglo se obično nadovežu i druge pčelinje bolesti.

Ako u medištu između ramova sa leglom postoje ramovi sa praznim saćem ili ramovi sa satnom osnovom, pčele na temperaturi ispod 7 ºC ne mogu napraviti klupko i tako održati potrebnu temperaturu legla. Da bi smo ovu grešku ispravili, treba ramove sa leglom staviti jedne uz druge u centralni deo medišta, bez obzira na trenutnu temperaturu i bez obzira da li pada kiša ili ne.

Ovde je vreme presudno. Na sve ovo, postoji i mogućnost da i ove godine bagremova paša propadne.

Piše:Rajko Radivojac

 

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Lovac deci u vrtić doneo prepariranog vuka, a onda su krenuli napadi na društvenim mrežama (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prijavite se na obuku „Wine Service“ 15. aprila u Užicu

Oglasna Tabla

KRAĐA U UŽICU: Mladići opljačkali vrtić

Oglasna Tabla