23.2 C
Uzice
јул 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI ZLATIBORSKE VESTI

Sneg oštetio malinjake (VIDEO)

Noćas je na Zlatiboru i okolini napadao sneg visine od 10 do 15 centimetara. Naneo je štetu najviše malinarima. U Alinom Potoku, na nadmorskoj visini od oko 1000 metara šteta je bila poprilična.

Mnogo je rada uloženo u prolećne poslove, i kad se sve to završi i proizvođači očekuju rod, desi se neplanirana šteta.

„Sneg je počeo da pada oko 7:15, 7:20, dosta je mokar bio tako da je za sat i po, dva napadao na maline. Pošto je malina krta, počelo je da lomi lastare. Ova malina mi je na 1000 metara i ona je malo kasnije počela da radi o nisu toliko lastari izrasli kao na drugom malinjaku dole. Oko 10 sati smo videli da je počelo da se lomi i izašli smo nas četvorica, i dok nije prestao sneg, i tresli i skidali sneg da bi olakšali i skinuli teret sa lastara. Međutim, vratili smo se na šljive i jabuke jer je isto bilo dosta snega i morali smo da tresemo da se ne bi izlomilo, tako da smo uspeli da sačuvamo voće oko kuće,“ kaže Milan Lazović iz Alinog Potoka i dodaje:

„Ovo što je izlomljeno i upropašteno će tek da se vidi za par dana dok počnu izdanci da se suše. Onda mora da se sve to pokida, da se iznese i zapali kako ne bi došlo do bolesti. Za par dana će se tek videti prava šteta na malinama.“

U zaseoku Dabići, u porodici Petrović, slična situacija. Sneg je u malinjaku napravio veliku štetu:

„Evo ovaj sneg od 15. maja napravio je velike štete nama poljoprivrednicima. Džaba rad, trud i sve kad je velika šteta. Na ovoj parceli od 40 ari sve je izlomljeno,“

ističe Branislav Petrović iz Alinog Potoka. Mnogo rada je potrebno oko maline i kad se ovako nešto desi, treba mnogo snage da se sve prevaziđe.

Izvor:zlatiborpress.rs/Miroslav Vesović/video:TV Čajetina

 

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Jedite borovnice i usporite starenje

Oglasna Tabla

Ministarstvo poljoprivrede ,šumarstva i vodoprivrede – subvencije (video)

Oglasna Tabla

Bez kvasca i praška za pecivo: Pogačice sa sirom meke kao duša

Oglasna Tabla