11.7 C
Uzice
мај 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Složne komšije zajedno u poslu (VIDEO)

Kažu da je gubitak posla jedna od tri najstresnije situacije u životu. Međutim, kada se to dogodilo grupi Zlatiboraca, oni nisu očajavali već odlučili da se udruže i pokrenu posao po socijalističkom modelu. Za sada im – kažu – dobro ide.

Oni su komšije. Uvek su pomagali jedni durgima kad zatreba. Kada su počeli da gube radna mesta jer su im firme propadale, pedesetak Čajetinaca – konobara, kuvara i mesara – umesto da se žale, počeli su ortačku poslovnu priču.

Konobar iz Čajetine Nebojša Glišović kaže da ne postoji podela na gazdu i radnike. „U ovoj firmi smo našoj svi gazde i radnici. Ja sam prvi među njima, a oni svi pitaju za sve ovo“, ističe Glišović.

Zarada i bakšiš dele se na ravne časti, u kolektivu vlada rodna i „titularna“ ravnopravnost.

„Mi smo svi šefovi svoga posla i svi se oslovljavamo sa šefe. Evo šef drugi, treći, četvrti“, kaže konobar Milisav Ristanović.

„Šalimo se, svi živimo za taj dan da dođemo da se okupimo, da radimo. Nikakav posao nije težak uz smeh“, navodi Vladan Skorković kuvar.

Tako funkcionišu gotovo dve decenije. I možda baš zahvaljuući tome poslove nalaze od Subotice do Leskovca.

Konobar iz Čajetine Predrag Sokić napominje da je bilo mnogo teških situacija – kiše, snega, nevremena. „Bilo je i čizama i piroćana. Nema šta nismo nosili, samo da bi to odradili korektno i maksimalno što možemo“, dodaje Sokić.

Najteži izazov bila je organizacija proslave za 1.200 zvanica. Tada se njihovom timu pridruži još 50-tak kolega sezonaca. Uglavnom iskusniji konobari, kuvari, šankeri, mesari, jer mladi ili nisu zainteresovani, ili su nedovoljno posvećeni tom teškom poslu. Iskusni znaju, svaki je posao lakši uz osmeh.

Izvor:rts.rs/Pripremio Predrag Stojković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Park dečije radosti „Beli Jelen“ 1. juna vam poklanja preko 50 vrednih poklona

Oglasna Tabla

Nova pravila za zapošljavanje u javnom sektoru?

Oglasna Tabla

Mitrović Milan prvak Srbije u polumaratonu

Oglasna Tabla