5.4 C
Uzice
март 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Sindikati prosvete: Dogovor ili radikalizacija štrajka

U koliko pregovori sa predstavnicima vlasti, koji se očekuju u četvrtak, ne daju rezultate, sindikati obrazovanja razmoriće mogućnost da radikalizuju štrajk, poručili su lideri sva četiri reprezentativna sindikata prosvete, na današnjoj konferenciji za novinare.

Sindikati kažu da bi odluka o svakodnevnom štrajku sa skraćenim časovima na 30 minuta mogla da bude doneta ubrzo, te da neće čekati da se najpre održe ranije planirani protesti 19. i 27. septembra. Sindikalci su istakli da su u današnjem štrajku učestvovali zaposleni iz preko 1.000 škola.

– Ne odustajemo od zahteva da svi zaposleni sa sedmim stepenom stručne spreme pređu iz 8-3 u 9-1 platnu grupu. Da bi se to desilo potrebno je 400.000 evra. Reč je o porastu koeficijenta za svega 0,02 odsto i to ne može da ugrozi finansijski sistem Srbije, kako tvrdi ministar finansija – rekao je Tomislav Živanović, predsednik GSPRS „Nezavisnost“.

On je ponovio da startna pozicija u 9-1 platnog grupi daje mnogo veće šanse za napredovanje, nego ukoliko bi nastavnici kao nosioci delatnosti ostali u 8-3 platnoj grupi. Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, ističe da bi prelazak u devetu grupu doprineo da početna plata nastavnika bude između 51.000 i 52.000 dinara, umesto sadašnje 49.700.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić tvrdi da bi mesto u devetoj platnoj grupi trebalo da bude obezbeđeno za 63.000 ljudi zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, koji imaju sedmi stepen stručne spreme. U tu cifru su uračunati ne samo nastavnici, već i bibliotekari, sekretari, psiholozi, pedagozi, korepetitori zaposleni u muzičkim školama…

Izvor: Danas/Piše: V. A.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

VOLIM MOG MILOJKA (74) IAKO JE STARIJI 53 GODINE! SVI KAŽU DA SAM S NJIM ZBOG PARA, A MI ŽIVIMO OD 50.000 DINARA! Milijana (21) iz Požege o čijoj vezi bruji Srbija otvorila dušu i otkrila sve!

Oglasna Tabla

SNS Užice: Najoštrije osuđujemo divljačko ponašanje dela opozicije

Oglasna Tabla

Mihajlović: Krajem marta počinju radovi na auto-putu ka Požegi

Oglasna Tabla