Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Septembar u OŠ „Dušan Jerković“ u znaku promocije kulturnih vrednosti

Međunarodni dani su prilika da se edukuje o pitanjima koja nas sve zanimaju, prilika da se ukaže na rešenja globalnih problema, ali i da se proslave i ojačaju dostignuća čovečanstva.

UNESKO moto Međunarodnog dana pismenosti ove godine bio je „Pismenost i višejezičnost“. Učenici VI  razreda OŠ „Dušan Jerković“ u Užicu napravili su panoe i u svakom odeljenju školski bibliotekari su razgovarali 8. septembra 2019. sa njima o vrstama pismenosti i o glavnim karakteristikama višejezičnosti  u današnjem globalizovanom i digitalizovanom svetu. Iako možemo reći da živimo okruženi modernim tehnologijama i uprkos ostvarenom napretku, učenici su shvatili da čak i danas izazovi za opismenjavanje još postoje.

Učenici su upoznati sa vrstama i značajem pismenosti kao pitanja dostojanstva i ljudskih prava i da je unapređenje programa pismenosti u svetu put ka boljem i održivom društvu. Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2019. godinu proglasila je Međunarodnom godinom domorodačkih  (starosedelačkih, autohtonih) jezika. Razgovarali smo zato o tome da mnogi od ovih jezika nestaju alarmantnom brzinom, jer se zajednice koje ih govore suočavaju sa asimilacijom, prisilnim preseljavanjem, nedostatkom obrazovanja, siromaštvom, nepismenošću, migracijom i drugim vidovima diskriminacije i kršenja ljudskih prava. Za učenike je neobično da uprkos postignutom napretku, izazovi za opismenjavanje i dalje postoje, a istovremeno se zahtevi za novim veštinama, potrebnim za rad, brzo razvijaju.

Međunarodni dan pismenosti, koji se svake godine obeležava 8. septembra, prilika je za sve ljude da uvide značaj pismenosti u svetu i razmišljaju o prevazilaženju preostalih  izazova (ne)pismenosti. Pitanje pismenosti ključna je komponenta UN ciljeva održivog razvoja i  Agende UN  2030, na čije ostvarenje bibliotekari mogu uticati.

Povodom Evropskog dana jezika, 26. septembra Stručno veće nastavnika stranih jezika i školski bibliotekari ove 2019, realizovali su kviz ,,Izazovi Evropskog dana jezika“, u kome su zajedno učestvovali učenici i nastavnici škole. Kroz pitanja koja su bila deo kviza obnavljalo se naučeno, sticala nova saznanja, ali i zabavljalo uz istovremenu promociju bogatstva jezika i kultura, a takmičarskog duha nija manjkalo. Prepoznavale su se evropske zastave i značenja skraćenica, tražilo se poreklo odomaćenih stranih reči u srpskom jeziku. Nekome se najviše dopala igra pogađanja jezika zadate strane reči, a neko se pomalo plašio prepoznavanja slika poznatih gradova. Neki su se podsetili na kojim jezicima su pisali poznati pisci.

Učenici su bili podeljeni u šest takmičarskih grupa, a svaka grupa imala je po jednog petaka, šestaka, sedmaka i osmaka, i jednog nastavnika. Publika,  učenici i nastavnici, uživali su u pitanjima koja su i sami rešavali. Zadaci su bili, pre svega, interesantni i zabavni, ali moglo se znanje proveriti, obnoviti, pa i nešto novo naučiti.

Učesnici i publika pokazali su da jezik, kultura i umetnost nemaju granica. Zabavili smo se i naučili nešto novo, kroz takmičenje i zajednički rad i trud.

Svake godine  aktivnosti OŠ “Dušan Jerković” dodaju se  u kalendar događaja na sajtu Evropskog dana jezika.Na ovom sajtu moguće je i glasanje,a kviz koji je ovim povodom bio organizovan nalazi se na linku: https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/EventID/20904/language/sr-Cyrl-RS/Default.aspx

Vršnjačkim učenjem učenici VIII razreda OŠ „Dušan Jerković“ svoje drugove VII razreda upoznali su sa starim užičkim zanatima, koje su proučavali povodom Noći istraživača. Ovu aktivnost bibliotekari škole i nastavnica Milanka Nikolić Ivić povezali su i sa Danima evropske baštine. To je manifestacija koja se svake godine u septembru održava u zemljama Evrope pa i u Srbiji, a cilj je da se kulturno nasleđe prikaže, na njega podseti i sa njim upozna. Na ovaj način  učenici su se uključili i promovisali različitosti kulture, običaja i tradicije.

Ova aktivnost može se povezati i sa profesionalnom orijentacijom, preduzetništvom, bitno je da su učenici istraživali svoju okolinu, svoj grad, upoznavali kulturnu baštinu neposredno oko sebe i otkrivali svoje poreklo, učili kako se živelo i radilo u prošlosti. Bila je to još jedna prilika da učenici otkriju nešto novo i da osmaci sedmacima približe kulturnu baštinu na što zanimljiviji i pristupačniji način. Videla se  prezentacije o najstarijoj užičkoj porodici sajdžija, kako i gde je nastala čuvena komplet-lepinja, kako su radili stari krojači i obućari, a na kraju i neobičan video intervju o pčelarstvu.

Promovisanjem i popularizacijom baštine među učenicima osoblje ove škole podstiče ih da i oni postaju zaštitnici nasleđa, uviđaju tradicionalne vrijednosti i tako budu inicijatori novih ideja.

Cilj ove aktivnosti je da podizanjem svesti o značaju sopstvenog okruženja i kulturnog nasleđa u njemu, i drugi učenici biti inspirisani da se brinu o svom, a samim tim našem, zajedničkom nasleđu. Potencijal koji nudi kulturno nasleđe je ogroman i koristi svima. Poštovanje, ljubav i briga za naše zajedničko kulturno nasleđe doprinose boljem shvatanju naše sadašnjosti, kao i kreiranju naše budućnosti.

Septembarske aktivnosti u OŠ “Dušan Jerković” pored druženja donele su i zanimljivo, nadalje i inspirativna saznanja, a sigurno je i da vannastavne aktivnosti ostaju dugo u đačkom sećanju.

Izvor: pasaz.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Voćni sufle od griza i pudinga koji se topi u ustima: Toliko ukusan da će vam svi tražiti još

Oglasna Tabla

Srbija planira zabranu plastičnih tanjira, kašika, viljuški, slamčica

Oglasna Tabla

Veliki uspeh užičke košarke, Sloboda ide u ABA 2 ligu

Oglasna Tabla

Promocija projekta Neolife na 42. Međunarodnom samu turizma u Beogradu

Oglasna Tabla

Danas su Zadušnice

Oglasna Tabla

Danas pretežno sunčano, do 12 stepeni

Oglasna Tabla

Vanredna autobuska linija za Zadušnice

Oglasna Tabla

Izgradnja auto-puta Požega–Kotroman počinje 2021.

Oglasna Tabla

Pilot projekat u šest gradova: Osnovci će od jeseni u školi moći da pohađaju časove atletike

Oglasna Tabla