OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Septembar otvara vrata kulture


Užice – Međunarodni dani su prilika da se edukuje o pitanjima koja nas sve zanimaju, prilika da se ukaže na rešenja globalnih problema, ali i da se proslave i ojačaju dostignuća čovečanstva.
UNESKO moto Međunarodnog dana pismenosti ove godine bio je „Pismenost i višejezičnost“. Učenici VI razreda OŠ „Dušan Jerković“ u Užicu napravili su panoe i u svakom odeljenju školski bibliotekari su razgovarali 8. septembra 2019. sa njima o vrstama pismenosti i o glavnim karakteristikama višejezičnosti u današnjem globalizovanom i digitalizovanom svetu. Iako možemo reći da živimo okruženi modernim tehnologijama i uprkos ostvarenom napretku, učenici su shvatili da čak i danas izazovi za opismenjavanje još postoje.

Učenici su upoznati sa vrstama i značajem pismenosti kao pitanja dostojanstva i ljudskih prava i da je unapređenje programa pismenosti u svetu put ka boljem i održivom društvu. Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2019. godinu proglasila je Međunarodnom godinom domorodačkih (starosedelačkih, autohtonih) jezika. Razgovarali smo zato o tome da mnogi od ovih jezika nestaju alarmantnom brzinom, jer se zajednice koje ih govore suočavaju sa asimilacijom, prisilnim preseljavanjem, nedostatkom obrazovanja, siromaštvom, nepismenošću, migracijom i drugim vidovima diskriminacije i kršenja ljudskih prava. Za učenike je neobično da uprkos postignutom napretku, izazovi za opismenjavanje i dalje postoje, a istovremeno se zahtevi za novim veštinama, potrebnim za rad, brzo razvijaju.

Međunarodni dan pismenosti, koji se svake godine obeleežava 8. septembra, prilika je za sve ljude da uvide značaj pismenosti u svetu i razmišljaju o prevazilaženju preostalih izazova (ne)pismenosti. Pitanje pismenosti ključna je komponenta UN ciljeva održivog razvoja i Agende UN 2030, na čije ostvarenje bibliotekari mogu uticati.

Povodom Evropskog dana jezika, 26. septembra Stručno veće nastavnika stranih jezika i školski bibliotekari ove 2019, realizovali su kviz ,,Izazovi Evropskog dana jezika“, u kome su zajedno učestvovali učenici i nastavnici škole. Kroz pitanja našeg kviza mogli smo svi da obnovimo znanje, da nešto naučimo, da se zabavimo i promovišemo bogatstvo jezika i kultura. Cilj Evropskog dana jezika jeste podsticajnje svih nas da učimo jezike – bez obzira na godine i okruženje. Uživali smo u zanimljivostima, timskom radu i takmičarskom duhu. Prepoznavale su se evropske zastave i značenja skraćenica, tražilo se poreklo odomaćenih stranih reči u srpskom jeziku. Nekome se najviše dopala igra pogađanja jezika zadate strane reči, a neko se pomalo plašio prepoznavanja slika poznatih gradova. Neki su se podsetili na kojim jezicima su pisali poznati pisci.

Učenici su bili podeljeni u šest takmičarskih grupa, a svaka grupa imala je po jednog petaka, šestaka, sedmaka i osmaka, i jednog nastavnika. Publika, naši učenici i nastavnici, uživali su u pitanjima koja su i sami rešavali. Zadaci su bili, pre svega, interesantni i zabavni, ali moglo se znanje proveriti, obnoviti, pa i nešto novo naučiti.

Učesnici i publika pokazali su da jezik, kultura i umetnost nemaju granica. Zabavili smo se i naučili nešto novo, kroz takmičenje i zajednički rad i trud.
Svake godine naše aktivnosti dodajemo i u kalendar događaja na sajtu Evropskog dana jezika. Glasajte za naš kviz u na sledećem linku: https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/EventID/20904/language/sr-Cyrl-RS/Default.aspx

Vršnjačkim učenjem učenici VIII razreda OŠ „Dušan Jerković“ svoje drugove VII razreda upoznali su sa starim užičkim zanatima, koje su proučavali povodom Noći istraživača. Ovu aktivnost bibliotekari škole i nastavnica Milanka Nikolić Ivić povezali su i sa Danima evropske baštine. To je manifestacija koja se svake godine u septembru održava u zemljama Evrope pa i u Srbiji, a cilj je da se kulturno nasleđe prikaže, na njega podseti i sa njim upozna. Na ovaj način naši učenici su se uključili i promovisali različitosti kulture, običaja i tradicije.


Ova aktivnost može se povezati i sa profesionalnom orijentacijom, preduzetništvom, bitno je da su učenici istraživali svoju okolinu, svoj grad, upoznavali kulturnu baštinu neposredno oko sebe i otkrivali svoje poreklo, učili kako se živelo i radilo u prošlosti. Bila je to još jedna prilika da učenici otkriju nešto novo i da osmaci sedmacima približe kulturnu baštinu na što zanimljiviji i pristupačniji način. Videli smo prezentacije o najstarijoj užičkoj porodici sajdžija, kako i gde je nastala čuvena komplet-lepinja, kako su radili stari krojači i obućari, a na kraju i neobičan video intervju o pčelarstvu.
Promovisanjem i popularizacijom baštine među učenicima podstičemo ih da i oni postaju zaštitnici nasleđa, uviđaju tradicionalne vrijednosti i tako sami podstiču nove inicijative.
Nadamo se da će na ovaj način, podizanjem svesti o značaju sopstvenog okruženja i kulturnog nasleđa u njemu, i drugi učenici biti inspirisani da se brinu o svom, a samim tim našem, zajedničkom nasleđu. Potencijal koji nudi kulturno nasleđe je ogroman i koristi svima. Poštovanje, ljubav i briga za naše zajedničko kulturno nasleđe doprinose boljem shvatanju naše sadašnjosti, kao i kreiranju naše budućnosti.

Druženje je bilo divno, a septembarske aktivnosti u OŠ „Dušan Jerković“ zanimljive i inspirativne. Sigurni smo da se ponekad ovakve vannastavne aktivnosti duže pamte nego školski časovi.

M. R. Pejović, A. Duković, M. Jevtić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Medved ponovo napao! Meštani okoline Arilja zabrinuti

Oglasna Tabla

Upis dece u OŠ „Petar Leković“ – važne informacije

Oglasna Tabla

Akcija 16000 stabala za 16000 ložišta: Podela besplatnih sadnica na jesen

Oglasna Tabla

Uz pomoć Vlade, u Užicu u toku realizacija 30 projekata

Oglasna Tabla

Letovanje u Zapadnoj Srbiji: Veliki vodič od Drine do Golije

Oglasna Tabla

Prekršajni nalog ubuduće stiže na kućnu adresu

Oglasna Tabla

Trojičindanska litija u Novoj Varoši

Oglasna Tabla

Jedan novooboleli iz Užica

Oglasna Tabla

Korona podigla učešće za stan i do 30 odsto: Neke banke u Srbiji pooštrile uslove kredita, evo šta se dešava

Oglasna Tabla