27.8 C
Uzice
јул 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

SAVEZ „SRPSKA MALINA“: SPREMILI SMO PROJEKTE ZA GRADNJU SKLADIŠTA ZA MALINE

 

Predstavnici saveza „Srpska malina“ iz Užica tražiće sutra na sastanku sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem pomoć da malinari od evropskih fondova dobiju novac za izgradnju skladišta kao i da se tržište oslobodi monopola.

„Proizvođači malina koji imaju više od jedan hektar zasada tog voća žele da izgrade skladišta sa više hladnjača, zavisno od željenog kapaciteta i već imamo spremne projekte“, rekao je agenciji Beta sekretar „Srpske maline“ Borko Pavić.

Dodao je da sada vlasnici hladnjača niskim otkupnim cenama malina „napreduju na teret proizvođača“.

Hladnjačari, prema njegovim rečima, suzbijaju konkurenciju i ne dozvoljavaju da se na domaće tržište dovede novi otkupljivač iz inostranstva.

Savez „Srpska malina“ prema rečima Pavića okuplja proizvođače Zlatiborskog i Moravskog okruga i nije član Asocijacije malinara Srbije.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da i to udruženje takođe planira sastanak sa ministrom Nedimovićem.

„Očekujemo podatke od Uprave carina kako bi utvrdili po kojim se cenama izvozi to voće“, rekao je Radović.

Dodao je da je otkupna cena malina u Srbiji od 120 do 157 dinara po kilogramu i da očekuje da će rasti do traženih 220 dinara.

Sledeće godine malina će, prema njegovim rečima, sigurno biti skuplja jer se sada već zna da zbog neprodatih količina i nedostatka novca mnogi proizvođači neće ulagati u zaštitu tih biljaka koja bi ovih dana treblo da počne.

Radović je rekao da su i cene kupina niske, od 30 do 60 dinara po kilogramu i da mnogi proizvođači odustaju od branja.

Izvor: Beta/autor: V.V.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Deda sumnjiv za uznemiravanje 15-ak žena, pola maloletno

Oglasna Tabla

ZZJZ: Voda na plaži ispravna za kupanje

Oglasna Tabla

Minimalna crnogorska potrošačka korpa u junu iznosila 643 eura

Oglasna Tabla