14.4 C
Uzice
август 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA INTERVJUI UŽIČKE VESTI

Sanja Milutinović, (prosek 10.00) proglašena najboljim studentom 4 klase Medicinskog fakulteta WMA (INTERVJU)

Da li je bilo mogo teško završiti medicinski fakultet, još sa prosekom 10?

-Lagala bih kada bih rekla da nije bilo neprospavanih noći, nervoze i teških trenutaka, ali iako zvuči kao fraza kada sve privedete kraju i vidite da se vaš trud i rad isplatio, onda to sve pada u zaborav i ostaju samo lepe stvari i drage uspomene. O težini našeg fakulteta i poziva dovoljno govori činjenica da mi polažemo dve zakletve. Na samom početku školovanja to je vojna zakletva svojoj otađžbini – njome započinjemo svoj kadetski zivot, a na samom kraju polazemo Hipokratovu zakletvu kojom započinjemo svoju lekarsku profesiju. Mislim da su to dve vrlo odgovorne zakletve za jednog mladog čoveka, ali zato i dva vrlo časna i poštena zanimanja.

Šta te je inspirisalo da se školujes na vojnoj akademiji?

-Ozirom da sam završila Medicinsku školu u Užicu, upisivanje medicinskog fakulteta bio je prirodan tok događaja za mene. Međutim, nešto što me je opredelilo za fakultet Vojnomedicinske akademije u odnosu na civilni jeste želja da se medicini učim od najeminentnijih stručnjaka naše zemlje u jednoj renomiranoj ustanovi kakva je VMA, a obzirom da mi red, rad i disciplina nisu strani smatrala sam da je vojni sistem pravi izbor za mene.

Kakav je tamo odnos profesora prema studentima?

-Odnos profesora prema studentima upravo je velika prednost našeg fakulteta. Naš fakultet svake godine upisuje 20-30 kadeta, tako da se radi u zaista malim grupama, pri čemu profesori vrlo često znaju studente pojedinačno pa je samim tim mnogo lakše obratiti se za pomoć u savladavanju gradiva. Obzirom da nastavu imamo u prostorijama VMA i da su profesori vrlo saradljivi, studenti u zavisnosti od afiniteta mogu i u slobodno vreme odlaziti na kabinete, centar hitne pomoći ili se pak baviti naučnoistraživačkim radom. Činjenica je, takođe, da svaki kadet ima svog mentora koji ga prati tokom školovanja i on je osoba kojoj se kadet može obratiti pri savladavanju razlicitih poteškoća.

Koliko je sama disciplina važna za dobre ocene i rezultate? 

-Bez disciplinovanosti i jakih motiva nije moguće postizati dobre rezultate. Upravo nas tome uči vojni sistem u kome smo se našli – da red, rad, disciplina i dobra organizacija predstavljaju suštinu uspeha. Obzirom da nas radni dan pocinje već u 06:00 onda i sami shvatite da je dovoljno dug za ispunjavanje svih naših obaveza.

Šta dalje, da li sada imaš ponudu za siguran posao?  

-Mene i moje kolege najpre čeka stažiranje u trajanju od 6 meseci, nakon čega polažemo državni ispit. Nakon toga dobijamo posao u jedinicama Vojske Srbije u koje ćemo biti rasporedjeni prema potrebama sistema.

Gde sebe vidis dalje, na poslu ili ides na dalja usavrsavanja?

-Svakako mi nakon staža i položenog državnog ispita sleduje jedan period u kome ću raditi kao lekar opšte prakse, nakon čega se nadam dobijanju specijalizacije i daljem stručnom usavršavanju. Nadam se da ću nastaviti da se bavim i naučnoistraživačkim radom te da ću jednog dana u nešto daljoj budućnosti imati priliku da predajem upravo na fakultetu sa kog sam potekla.

Ostajes li u našoj zemlji ili ides u inostranstvo?

Obzirom da sam završila Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije svakako planiram da ostanem u našoj zemlji i da radim u jedinicama Vojske Srbije.

Sećanje na školovanje u Užicu?

-Dok čitam ovo pitanje već mi poigrava osmeh na licu. Bila sam deo odeljenja IV6, smer farmaceutski tehničar, koji su činili zaista sjajni ljudi koji su danas jako uspešni u oblastima kojima se bave i od kojih bi svako bio vredan ovog intervjua. I danas sam u kontaktu sa nekima od njih, a 2 koleginice iz tog odeljenja – Nevena Nikolic i Katarina Lojanica gazile su sa mnom rame uz rame kroz ovih 6 dugih godina i u subotu su takođe promovisane u čin potporučnika. Nešto po čemu ću pamtiti srednju školu jeste upravo jedna zdrava atmosfera koja je idealna za odrastanje i formiranje ličnosti. U našoj školi oduvek je postajao veliki broj sekcija od sportske, preko dramske i literarne, a takođe su vrlo često organizovana različita kulturna dešavanja i manifestacije koje su omogućavale učenicima da se uprkos tome što se radi o srednjoj stručnoj školi ipak razvijaju u svestrane ličnosti i da razvijaju svoju kreativnost.

Po tvom mišljenju, kakav odnos ima država prema vama mladim školovanim ljudima?

-Obzirom da sam školovanje završila u vojnom sistemu, koji je krajnje uređen, u kome smo imali obezbeđene sve uslove školovanja počevši od udžbenika, školskog pribora preko smeštaja i ishrane, a sada kada smo završili odmah dobijamo mesta za stažiranje, a nakon toga odmah i posao u jedinicama VS, zaista smatram da ne bih imala razlog da se požalim.

Užice – Oglasna Tabla

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Licidersko srce na Zlatiboru u znaku prijateljstva i humanosti

Oglasna Tabla

Прослава поводом осам векова аутокефалности Српске православне цркве на Златибору (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Posni ručak, na vodi: Od čorbe do glavnog jela – 7 recepata za celu nedelju

Oglasna Tabla