OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Rezultati Zlatiborskog eko agrara u 2018. godini

Sumirajući rezultate rada u protekloj godini, direktor Zlatiborskog eko agrara Vladimir Bojović kaže da je i 2018. godina bila uspešna za Zlatiborski eko agrar. Uspesi koji su postignuti zapaženi su u svim aspektima, a posebno u oblasti subvencija za poljoprivredu.

„U 2018. godini budžet za poljoprivredu bio je 40 miliona dinara. Zahtevi za ostvarivanje prava na subvencije su podnošeni po različitom osnovu, a ukupno je podneto 617 zahteva. Najviše zahteva je podneto za meru „Investicije u fizičku imovinu“ i to blizu 50% od ukupnog broja podnetih zahteva. Po tom osnovu najviše je podneto zahteva za nabavku priplodnih grla u govedarstvu i ovčarstvu ali je u ovoj godini podneto dosta zahteva i u sektoru pčelarstva. Na drugom mestu je mera koja se odnosi na ostavljanje ženskih priplodnih grla iz sopstvenog zapata koja je godinama unazad doprinela uvećanju stočnog fonda i unapređenju stočarske proizvodnje posebno u govedarstvu i ovčarstvu“, navodi Bojović. Napominje da se preko Programa mera za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Čajetina subvencionisalo osiguranje poljoprivredne proizvodnje, kamatna stopa u okviru kreditne podrške kao i plansko veštačko osemenjavanje.

Veliki ponos Eko agrara, kako za Zlatiborske vest navodi direktor Vladimir Bojović, je mlekara „Naša Zlatka“ koja uspešno posluje više od godinu dana.

„Počeci su bili teški ali za period od godinu dana uz odgovoran i uspešan tim u Mlekari možemo se pohvaliti kvalitetom naših proizvoda i uspešnom plasmanu“ kaže Bojović, i dodaje: „U 2019. godini planiramo širenju palete proizvoda, a već sada smo počeli sa proizvodnjom i kozijeg sira koji je na sajamu hrane izazvao veliko interesovanje, što nam je podstrek da u okviru naše mlekare jedan deo proizvodnje tj. prerade usmerimo u pravcu ponude proizvoda od kozijeg mleka“.

Prema Bojovićevim rečima pored mlekare u 2019. godini zapaženi su i rezultati sušare za voće koja je u vlasništvu Eko agrara i u kojoj se ove godine, više nego inače, uslužno sušilo voće, najviše šljiva i jabuka.

Jedna od značajnih mera sa kojom se PD “Zlatiborski eko agrar“ d.o.o. može pohvaliti je mera vezana za seoski turizam. U 2018. godini po osnovu seoskog turizma Eko agrar je subvencionisao nabavku nove opreme za stvaranje novih proizvoda i usluga u seoskom turizmu, a krajnji korisnici su bila kategorisana seoska turistička domaćinstva koja su imala registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

U okviru aktivnosti Eko agrara u razgovoru sa direktorom preduzeća, istaknuto je da je ove godine Eko agrar po prvi put organizovao manifestaciju u saradnji sa stalnom radnom grupom za regionalni ruralni razvoj „ SWG RRD“ pod nazivom „Festival dobrog ukusa“ koji je imao za cilj promociju i prodaju tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda, da se jača vrednost i vidljivost te vrste proizoda. Manifestacija je bila vrlo posećena na opšte zadovoljstvo učesnika, posetilaca i samih organizatora. Na inicijativu Eko agrara novac od prodaje vaučera na manifestaciji koja je održana na Kraljevom trgu na Zlatiboru dat je Dnevnom boravku za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“.

Pored ove uspešne manifestacije „Zlatiborski eko agrar“ koordinirao je svojim administrativnim i ljudskim kapacitetima na unapređenju Sajma suvomesnatih proizvoda u Mačkatu, a podržao je i Šljivovački sajam domaće rakije u Šljivovici.

Po rečima direktora Vladimira Bojovića pred timom Eko agrara su velika očekivanja i veliki posao, proširenje kapaciteta mlekare, rešavanje pitanja prihvatilišta za pse, novi projekti, zaštita geografskog porekla i dobijanje žiga garancije „Dobro sa Zlatibora“.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Rabadžije Milan i Milojko uz pomoć volova izvlače teška drva sa nepristupačnih padina Zlatibora

Oglasna Tabla

Ako bude drugog talasa, „ludački eksperiment“ je uspeo

Oglasna Tabla

Sreda, 15. jul, – Dan žalosti na teritoriji opštine Požega

Oglasna Tabla

Živanović: „Na Zlatiboru trenutno 15 hiljada turista“

Oglasna Tabla

Nekadašnji kapiten Slobode Nikola Lazović ponovo u GFK Sloboda

Oglasna Tabla

Danas pretežno sunčano i malo toplije vreme

Oglasna Tabla

Narodna stranka u Užicu zahteva oslobađanje uhapšenih učesnika protesta

Oglasna Tabla

Zgrada Komandno-obrazovnog centra u Krčagovu postaje deo kovid sistema

Oglasna Tabla

Bazen u školskom dvorištu u Solotuši ponovo u funkciji, 20 godina bio u trnju i korovu

Oglasna Tabla