Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Razumno pojeftinjenje gasa za do 10 odsto?

S obzirom na konstantan pad cena gasa na evropskom tržištu, u slučaju da se taj trend nastavi i dalje, realno je očekivati smanjenje maloprodajnih cena gasa u Srbiji, smatra stručna javnost.
Evropske cene prirodnog gasa ove sedmice pale su na najniži nivo u poslednjih desetak godina. Kao jedan od razloga za to navodi s bitka za tržišni udeo između najvećih proizvođača, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Prema tvrdnjama ruskih medija trend pada cena gasa bi trebalo da se nastavi, a trenutno je referentna cena gasa u Evropi ispod 10 evra po megavat satu, što predstavlja najniži nivo od 2010. godine.

Prema analizama konsultantske kompanije „Ristard enerdži“ do toga je došlo zbog viška ponude „plavog energenta“. Krajem avgusta zalihe širom severozapadne Evrope, Italije i Austrije, dostigle su nivo od 62,3 milijarde kubnih metara ili 94 odsto kapaciteta. Iako cena gasa na evropskom tržištu pada Rusija i SAD su znatno povećale izvoz tog energenta u prvih pet meseci ove godine. Učešće Rusije u evropskoj potrošnji gasa prošle godine iznosilo je 38 odsto dok je izvoz tečnog prirodnog gasa iz SAD u Evropu bio čak 13 puta veći nego u 2016. godini.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže za Danas da je pad veleprodajnih cena gasa očekivan jer prati kretanje cene nafte na svetskom tržištu.

– Kad pada cena nafte onda se to dešava i sa cenom gasa, a kada cena „crnog zlata“ raste onda poskupljuje i gas. S tim što do promene cene gasa dolazi za otprilike devet meseci kasnije. To je praksa koja je prisutna još od sedamdesetih godina. Cena nafte je pala u januaru i shodno tome sada dolazi do pada cena gasa – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima potpuno je logično da se smanjenje veleprodajne cene odrazi i na maloprodaju tako da bi bilo realno očekivati da pred zimsku sezonu pojeftini cena gasa za potrošače u Srbiji.

– Srbijagas u uslovima kada padaju veleprodajne cene kupuje gas po nižim cenama što znači da ima prostora i za niže cene gasa u maloprodaji. O tome vodi računa Agencija za energetiku i kada i ako se stvore uslovi za to doći će do korigovanja cene. Iz ovog ugla je nemoguće predvideti koliko bi smanjenje moglo da iznosi ali okvirno gledano bilo bi manje od 10 odsto – navodi Vuletić. Prema njegovim rečima spekulacije da je do pada cene gasa u Evropi došlo zbog borbe Rusije i SAD za to tržište su potpuno netačne.
Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ističe da se situacija na tržištu nafte koja se reflektuje na cene gasa veoma brzo menja i da treba sačekati šta će se dešavati u narednom periodu.

– Ukoliko se pad cena gasa nastavi u jednom dužem periodu, sasvim logično bi bilo očekivati pad maloprodajnih cena. Međutim, veoma često se u Srbiji i kada se steknu uslovi za tako nešto cene energenata ne snižavaju pod izgovorom da još nisu potrošene sve rezerve kupljene po višim cenama – kaže Savić.

Izvor:Danas

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Izdravanje dozvola za kretanje tokom policijskog časa

Oglasna Tabla

Vitamniska BOMBA: Čorbica sa spanaćem i povrćem oporavlja organizam

Oglasna Tabla

Neophodan re-atest vozila i tokom vanrednog stanja

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za ponedeljak – 6. april

Oglasna Tabla

Novi slučaji infekcije korona virusom u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Kineski stručnjaci u Srbiji: Nije dobro, država bi trebalo da uvede zabranu kretanja 24 časa

Oglasna Tabla

U Republici Srbiji je do 15 časova 5. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Oglasna Tabla

Da li 5G mreža utiče na širenje koronavirusa

Oglasna Tabla

Plave koverte stižu na adrese onih koji su služili civilnu vojsku! Ko odbije, ide na robiju 15 godina!

Oglasna Tabla