1.1 C
Uzice
децембар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Dizalica je juče u Užicu podigla ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata koji decenijama, kao prepoznatljiv i često fotografisan prizor, stoji ispred jedne od zgrada Narodnog muzeja u centru grada.

Ne pamti se kad je ovaj tenk pomeran odavde, da bi sada, za potrebe uređivanja muzejskog platoa koje je u toku, bio privremeno sklonjen sa svog postamenta. Kako nam je objasnila direktorka užičkog muzeja Slavica Stefanović, obnavlja se taj postament i zato se tenk pomera da pri ovim radovima ne bude oštećen. Stajaće „hočkis” tu, pomeren nekoliko dana dok postament ne poprave.

A uz muzejski plato, sklonjen iza zgrade, jeste i veliki Titov spomenik, ali on, rečeno nam je, pri ovim radovima neće biti odatle pomeran, već će do njega, s obzirom na značaj, voditi nova pristupna staza.

Prema podacima užičkog muzeja, tenk „hočkis” je francuske proizvodnje. Zaplenili su ga Nemci prilikom okupacije Francuske i koristili za osvajanja po Evropi.

„Tenk koji se nalazi ispred ulaza u prvu zgradu muzeja pripadao je trećem bataljonu nemačkog 749. puka. Zaplenjen je prilikom sukoba partizanskih i četničkih jedinica s nemačkom vojskom na putu Vraćevšnica – Gornji Milanovac oktobra 1941. Popravljen je i 1. novembra upotrebljen u opsadi Kraljeva. Nakon toga je prebačen u Užice, gde je 7. novembra korišćen u paradi povodom obeležavanja Oktobarske revolucije. Po napuštanju slobodne teritorije, 29. novembra 1941, izbačen je iz stroja na nekoliko kilometara iza Partizanskih voda na putu prema Novoj Varoši, gde je ostao usled defekta”, navode u užičkom muzeju.

Izvor:Politika/foto:uzickarepublikapress

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tribina o lečenju uznapredovalog raka dojke sutra u Užicu

Oglasna Tabla

Domaći film „AJVAR“ – Specijalna projekcija i gostovanje ekipe filma

Oglasna Tabla

„Nevidljivi ljudi“, predstava u Kulturnom centru

Oglasna Tabla

Oblačno, mestimično sa kišom i malo toplije

Oglasna Tabla

Udruženje za zaštitu ustavnosti traži ograničavanje rijalitija, rok 16. decembar

Oglasna Tabla

Stanisavljević: „Bezbednost đaka i prosvetnih radnika na prvom mestu prioriteta“

Oglasna Tabla

Čak 140.000 suđenja je zastarelo, a pola miliona procesa traje duže od 5 godina

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Stanisavljević: „Bezbednost đaka i prosvetnih radnika na prvom mestu prioriteta“

Oglasna Tabla