OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Dizalica je juče u Užicu podigla ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata koji decenijama, kao prepoznatljiv i često fotografisan prizor, stoji ispred jedne od zgrada Narodnog muzeja u centru grada.

Ne pamti se kad je ovaj tenk pomeran odavde, da bi sada, za potrebe uređivanja muzejskog platoa koje je u toku, bio privremeno sklonjen sa svog postamenta. Kako nam je objasnila direktorka užičkog muzeja Slavica Stefanović, obnavlja se taj postament i zato se tenk pomera da pri ovim radovima ne bude oštećen. Stajaće „hočkis” tu, pomeren nekoliko dana dok postament ne poprave.

A uz muzejski plato, sklonjen iza zgrade, jeste i veliki Titov spomenik, ali on, rečeno nam je, pri ovim radovima neće biti odatle pomeran, već će do njega, s obzirom na značaj, voditi nova pristupna staza.

Prema podacima užičkog muzeja, tenk „hočkis” je francuske proizvodnje. Zaplenili su ga Nemci prilikom okupacije Francuske i koristili za osvajanja po Evropi.

„Tenk koji se nalazi ispred ulaza u prvu zgradu muzeja pripadao je trećem bataljonu nemačkog 749. puka. Zaplenjen je prilikom sukoba partizanskih i četničkih jedinica s nemačkom vojskom na putu Vraćevšnica – Gornji Milanovac oktobra 1941. Popravljen je i 1. novembra upotrebljen u opsadi Kraljeva. Nakon toga je prebačen u Užice, gde je 7. novembra korišćen u paradi povodom obeležavanja Oktobarske revolucije. Po napuštanju slobodne teritorije, 29. novembra 1941, izbačen je iz stroja na nekoliko kilometara iza Partizanskih voda na putu prema Novoj Varoši, gde je ostao usled defekta”, navode u užičkom muzeju.

Izvor:Politika/foto:uzickarepublikapress

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ARLEMM u Beogradu – prvi onlajn festival klasične muzike u zemlji

Oglasna Tabla

Država isporučila opremu i lekove, ali nedostaju namirnice, energenti i sredstva za dezinfekciju

Oglasna Tabla

Ršumović: „Šta nam sve deca gledaju na privatovizijama, još i dobro prolazimo!“

Oglasna Tabla

Kako će izgledati nastava u septembru, ministar otkriva detalje

Oglasna Tabla

Ovo je planina na koju se Sveti Sava popeo sa velikom mukom, a po tome je i dobila ime: Mučanj postaje sve atraktivnija turistička destinacija u Srbiji

Oglasna Tabla

Njena kuća je sređena već u 7 i 20: Zlatna pravila mame šestoro dece za dom bez nereda

Oglasna Tabla

Bolnice u Srbiji prepune, zdravstveni radnici na izmaku a pik se tek očekuje

Oglasna Tabla

Stiže spas: Vakcina protiv korone već u septembru? Testiranje u završnoj fazi

Oglasna Tabla

Iz Čigote apeluju za pomoć

Oglasna Tabla