OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide u Užicu uz podršku Ambasade Francuske

Prostorije Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih u Užicu (MOSS) ovih dana postale su svojevrsna radionica na kojima članice ovog udruženja savladavaju tehniku pustovanja odnosno filcanja vune. Veštinu izrade dekorativnih i upotrebnih predmeta tradicionalnim metodama, mokrim i suvim pustovanjem vune, finansirala je Ambasada Francuske u Srbiji, a obuku sprovodi Etno mreža Srbije.

Kako je istakla predsednica udruženja, Dragana Dučić, “projekat sprovodi Savez slepih Srbije  koji je ukazao poverenje Savezu slepih i slabovidih iz Užica  da bude jedan od parnera u realizaciji”. Uz izjave iskrene zahvalnosti republičkoj organizaciji slepih i slabovidih i Ambasadi Francuske, Dučićeva je istakla da kreativna radionica kojoj se trenutno posvetilo više žena iz udruženja ima veliki značaj za sve njih:

-Drago mi je da smo odabrani da budemo jedan od gradova u kojima će slepe i slabovide žene imati mogućnost da nauče jednu staru veštinu kojom će kasnije moći da se posvete ili kao hobiju, ili kao mogućnosti da dopune kućni budžet. Radionica se zove “Pustovanje vune” i kod nas je započelo pet žena ali se nadamo da će se još nekoliko priključiti.

Licencirani predavač za tehniku pusta ispred Etno mreže Srbije, Zlatica Jankulovski iz Pančeva  je ta na kojoj je odgovornost da ove vredne slepe i slabovide žene nauči pripremi i izradi predmeta od vune na tehniko vutrovanja, odnosno pustovanja. Zlatica kaže da je radom u Užicu prezadovoljna:

-Polaznice radionice su vrlo vredne i odmah se vidi da imaju iskustva u kreativnim radovima kao i radnu disciplinu. Kao predavač radila sam sa puno polaznika do sada, i u proseku, početnicima treba tri dana da savladaju izradu lopte, a ovde su to savladale za jedan dan, odnosno planiranih osam sati, tako da smo već sutradana prešli na izradu podmetača.

Zadovoljstvo tokom radionice dele i polaznice koje su vrlo brzo, kako kažu “ušle u štos”, a dobro raspoloženje ne nedostaje i pored toga što počeci zahtevaju visoku koncentraciju. Dragana kaže da su sve vrlo vešte u ručnim radovima, a podseća da su i neku godinu ranije u saradnji sa Muzejom Staro selo Sirogojno realizovale projekat “Taktilna baština” u okviru kojeg su imale priliku da nauče nekoliko tehnika ručnih radova.

-Kako kaže naša instruktorka; Zlatica, nije nam trebalo puno vremena da uđemo u suštinu tehnike vutrovanja, s obzirom da nam motivacije za ručne radove, posebno za nešto novo, nikad ne nedostaje. Ovo je tek prva faza projekta, u kojoj ćemo naučiti kako se prave lopte, podmetači i torbe tehnikom mokrog vutrovanja, a nako toga, učićemo i tehniku suvog vutrovanja i ukrašavanje. O tome kada će se realizovati druga i treća faza radionice ćemo se naknadno dogovoriti, budući da ovde ima i žena koje putuju, iz Krive Reke, sa Bele zemlje, pa ćemo se naknadno opredeliti za termine koji svima odgovaraju.

Da je raspoloženje na najvišem nivou, kao i želja da se tehika savlada na najbolji mogući način svedoči i radoznalost polaznica koje su prilikom načelnog upoznavanja instruktorke sa produktima svake od faza, odmah poželele da opipaju iglu sa kojom će tek kasnije raditi, kad dođe vreme za suvo vutrovanje. A da se između instrukotorke i vrednih Užičanki za jedan dan razvilo srdačno prijateljstvo svedoči i zajednički odlazak, na kraju prvog dana druženja na koncert orkestra slepih i slabovidih Egipćanki u Narodnom pozorištu Užice, a tu su i planovi za odlazak na slavu Kola srpskih sestara na Malu Gospojinu. “Tajna “ ne postoji, jer je u udruženju gostoprimstvo i druželjubivost prioritet, a Zlaticu smo pitali za njene utiske:

-Ovakva dobrodošlica i ovakvo raspoloženje svakako da prijaju, a naravno o da je to jedan od faktora koji doprinosi da ovo što radimo osam sati bude savladano kao da smo radili više dana, a da se pri tome ne oseti zamor. Uostalom, jedan od ciljava radionice jeste i socijalizacija, a meni je posebno drago što znam da će, kad sve bude gotovo, njima ostati jedna veština kojom mogu da popune slobodno vreme, ali i da zarade, budući da je dijapazon proizvoda koji se ovako mogu uraditi dosta širok.Lepo je znati, bez obzira da li si žena kojoj priroda ili život nisu dali sve mogućnosti zdravog čoveka, ili zdrava žena, da možeš svojim radom nešto i da doprineseš u kućni budžet. Stoga, ja u ovom slučaju ne vidim razliku u našim sposobnostima već u znanju, a one će, ukoliko budu uporne, biti i divni, kreativni mastori.

Instruktorku smo takođe pitali da li joj je, pre početka radionice, prolazilo kroz glavu nešto od upita tipa da li će polaznice, s obzirom na uskrećenost vida moći da savladaju planirano a dobili smo odgovor da se to nije uzimalo ni kao olakšavajuće okolnost u zadacima:

-Svoju prvu radionicu sa slepim i slabovidim osobama radila sam u Leskovcu i odatle sam takođe ponela divno iskustvo. Nema ničeg u ovoj tehnici što oni ne mogu da savladaju, a do mene je da im to objasnim na najbolji mogući način. Jednostavno, ni na toj prvoj radionici, ni kasnije, a ni sada u Užicu, nisam polazila od toga da ću raditi sa ljudima koji su drugačiji od mene. Verovatno oni to i osete i jako brzo se opuste te se otuda rađa to poverenje koje nam u radu i razgovoru puno pomaže.

Dragana je istakla da su sav materijal, kao i potrepštine neophodne za rad dobili zahvaljujući organizatoru, Ambasadi Francuske, tako da je na njima da ovo poverenje koje im je ukazano, i od diplomatskog establišmenta, ali i od Saveza slepih Srbije, opravdaju na najbolji mogući način: da se osposobe da nakon završetka projekta stečeno znanje i kreativnost stave u funkciju izrade raznovrsnih proizvoda.

Izvor:pasaz.rs/Milunka Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Crni dan za Srbiju: Preminulo 18 osoba

Oglasna Tabla

KOVID računi se gase 15. avgusta

Oglasna Tabla

IN MEMORIAM: Preminuo Rade Jovanović, direktor JKP „Vodovod Zlatibor“

Oglasna Tabla

Nove mere: Evo šta vas čeka na poslu od sutra

Oglasna Tabla

Čobanin koji čuva jedno od najvećih stada u Srbiji

Oglasna Tabla

“Sledeći put ću samo da ga ŠUTNEM!” Jasmina je našla novčanik na ulici, a kad je htela da ga vrati vlasniku usledio je šok!

Oglasna Tabla

Još danas upis u srednju školu, ove godine elektronski

Oglasna Tabla

Otkazani sabori trubača u Zlatiboru i Guči

Oglasna Tabla

Saopštenje Gro SNS Užice

Oglasna Tabla