5.9 C
Uzice
април 12, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Prvi dan male mature – Osmaci danas polažu test iz srpskog jezika

Polaganje završnog ispita za 71.661 osmaka počinje danas testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Oni će sutra rešavati zadatke iz matematike, a u sredu pokazati znanje iz biologije, hemije, fizike, geografije i istorije, na kombinovanom testu.

Kako je za „Blic“ ispričala Dragana Stanojević, rukovodilac Centra za ispite Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, testovi koje će đaci imati pred sobom pripremani su još od novembra. U svakoj fazi preduzimane su posebne mere bezbednosti, kako oni ne bi dospeli u javnost pre vremena, a direktori ih od školskih uprava preuzimaju na dan polaganja.

Učenici moraju obratiti pažnju da na polaganje ponesu sav neophodan materijal, kao i da ne nose ono što je zabranjeno.

– Učenici dolaze sa olovkama i gumicom, a za test iz matematike potrebni su im i lenjiri. Oni ne smeju da donose pernice, pa ćemo ove godine zahtevati da ih ostave ispred učionica kako ne bi bilo problema. Osim pribora, dozvoljeno im je da u prostoriju u kojoj polažu unesu i flašicu vode i čokoladicu – objašnjava direktorka OŠ „Skadarlija“ Mirjana Sloboda.

Test nosi više poena

Za razliku od prethodne tri generacije maturanata, koji su na osnovu uspeha iz 6, 7. i 8. razreda mogle da prikupe ukupno 70 poena, a još 30 na testu, ovogodišnja upisna politika više vrednuje znanje koji đaci pokazuju na testu.

Tako oni sada na osnovu uspeha mogu imati maksimalno 60, dok se znanje koje pokažu tokom tri dana polaganja vrednuje sa najviše 40 poena. Po 13 nose testovi iz srpskog i matematike, a kombinovani test nosi 14 bodova.

Kalendar

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 22. juna do osam sati. Nakon toga, nezadovoljni đaci mogu da se žale u školi već sutradan, od osam do 16 sati, dok se žalbe u okružnim komisijama rešavaju 25. juna u isto vreme.

Konačne liste biće objavljene u četvrtak, 28. juna, a đaci popunjavaju i predaju liste želja 29. i 30. juna. Zvanični rezultati raspodele po školama biće objvljeni 8. jula, a naredna dva dana đaci će od osam do 15 sati moći da se upišu.

Izvor: Blic

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

TŠ „Radoje Ljubičić“ je objavila Likovni konkurs „Moja modna čarolija za drugarsko veče“

Oglasna Tabla

Odbornici Sns Užice: „Štitićemo institucije od nasilja koje propagira tzv. Savez za Srbiju“

Oglasna Tabla

Javni konkurs za dodelu sredstava iz budžeta opštine Čajetina

Oglasna Tabla