11.6 C
Uzice
април 26, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

PROTEST SOLIDARNOSTI SA ŽRTVAMA PORODIČNOG NASILJA

U znak solidarnosti sa ženama koje su ubijene i trpe nasilje, Ženski centar iz Užica organizovao je danas protest u centru grada, povodom tri ubistva žena koja su se desila u kratkom roku u Srbiji.

„Želimo da izrazimo solidarnost, jer te žene su mnogo puta u svom životu same“, kaže Rada Gujaničić, predsednica Ženskog centra.

Sva tri ubistva su se dogodila u dva Centra za socijalni rad u Beogradu. U jednom je muž ubio suprugu majku troje dece, dok je u drugom bivši muž ubio svoju bivšu ženu i četvorogodišnje dete.

„Te žene su izdane od strane onih koji treba da ih podržavaju, od svoje matične porodice, ali i od države koja bi trebala da im pruži zaštitu“, kaže Gujančić.

Članice Ženskog centra držale su velike panoe na kojima su bili novinski tekstovi, podsećajući na taj način građane na nedavno ubijene žene, žrtve porodičnognasilja.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodiuci stupio je na snagu u junu. Međutim, od tada do danas ubijene su četiri žene i jedno dete.

Vesna Bogdanović, pravnica, konsultantkinja za SOS telefon kaže da neko ne odrađuje svoj posao kako treba:

„Zakon je zaista dobar i krajnji cilj mu je da ima preventivni karakter, odnosno daspreči da se dogodi novo nasilje. Obzirom da su se desila četiri femicida nakon početka primene ovog Zakona, to znači da je neko u lancu institucija zatajio.“

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 18 žena i dece u porodićnom nasilju.

Izvor:www.slobodnaevropa.org

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sve je spremno za 7. Turnir šampiona Užice 2019 (VIDEO)

Oglasna Tabla

Православна правила уочи Васкрса: Овако треба да фарбате јаја ако хоћете да испоштујете традицију

Oglasna Tabla

Ivan Stanisavljević izabran za zamenika gradonačelnika Užica

Oglasna Tabla