Home / FOTO RAZGLEDNICA / PROŠLONEDELJNU MRLJU NA ĐETINJI IZAZVAO TITAN DIOKSID

PROŠLONEDELJNU MRLJU NA ĐETINJI IZAZVAO TITAN DIOKSID

Rezultati analize vode iz Đetinje pokazali su da je belu mrlju koja se pojavila prošlog utorka u reci i dovela do uginuća ribe izazvalo prisustvo titan dioksida. Radi se o hemijskom pigmentu koji se koristi u proizvodnji boja, a u reku je dospeo kod uliva Koštičkog potoka u Đetinju.

1

Rezultate analize, koju je uradio Zavod za zaštitu zdravlja, novinarima su preneli zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić i član Gradskog veća za zaštitu životne sredine Dunja Đenić. Po rečima zamenika gradonačelnika, Nemanje Nešića, podneta je krivična prijava protiv N.N. lica i da sada, policija, komunalna policija i nadležne inspekcije čine sve da pronađu lice ili preduzeće koje je prosulo titanijum dioksid u Đetinju. „Odlučni smo da otkrijemo počinioca i da on bude adekvatno kažnjen. Prema Zakonu, za ovo delo predviđena je zatvorska kazna do pet godina“, rekao je Nešić.
Dunja Đenić je objasnila da je ova materija u reku ušla iz Koštičkog potoka, ispod kupališta i da je punih 25 minuta tekla iz kanalizacionog ispusta. „Radi se o hemjskom pigmentu koji se koristi u proizvodnji boja, lakova ili građevinarstvu. U velikim količinama, kao što je ovde bio slučaj, može biti štetan i ugroziti eko sistem“, rekla je Đenićeva.

Podeli članak

Komentari

https://matis.rs/