Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Proslava 800 godina autokefalnosti SPC počinje u Žiči

Kraljevo – Centralna proslava obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve biće održana od 6. do 9. oktobra. Svečanost će početi u nedelju, 6. oktobra, okupljanjem svih arhijereja i molitvenim proslavljanjem u manastiru Žiča, centru samostalne srpske crkve, krunidbenom mestu budućih kraljeva i sabornom hramu srpskog naroda. Svečana saborna arhijerejska liturgija počeće u devet časova.

Značaj koji su ktitori, Sveti Sava i Stefan Prvovenčani namenili manastiru Žiči kao centru samostalne srpske crkve ističe se kroz proslavu nacionalnog događaja i jubileja – 800 godina postojanja i neraskidive duhovne misije ovog svetog mesta, kaže se u pozivu upućenom iz manastira Žiča pred događaj koji će u nedelju 6. oktobra biti održan u ovom manastiru.

Prema zvaničnim najavama Izvršnog odbora za obeležavanje 800 godina crkvene samostalnosti, koju je izdejstvovao prvi srpski patrijarh i svetitelj Sava u Nikeji, centralne svečanosti trebalo bi da okupe sve srpske arhijereje iz otadžbine i rasejanja. Oni bi posle proslave u Žiči, Studenici i Kraljevu, u ponedeljak trebalo da posete Kosovo i Metohiju, manastire Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane, da bi dan kasnije prisustvovali svečanoj duhovno – kulturnoj akademiji u beogradskom centru Sava.

Kao završnica centralne proslave 9. oktobra najavljeno je otvaranje izložbe SPC pod nazivom ,,Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC“, na kojoj bi trebalo da bude izloženo 300 crkvenih rukopisnih knjiga, dokumenata, ikona i drugih crkvenih vrednosti koje do sada nisu bile u javnosti.

Glavni nosilac i organizator centralne proslave je SPC uz pomoć drugih značajnih institucija.

Izvor: glaszapadnesrbije.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Voćni sufle od griza i pudinga koji se topi u ustima: Toliko ukusan da će vam svi tražiti još

Oglasna Tabla

Srbija planira zabranu plastičnih tanjira, kašika, viljuški, slamčica

Oglasna Tabla

Veliki uspeh užičke košarke, Sloboda ide u ABA 2 ligu

Oglasna Tabla

Promocija projekta Neolife na 42. Međunarodnom samu turizma u Beogradu

Oglasna Tabla

Danas su Zadušnice

Oglasna Tabla

Danas pretežno sunčano, do 12 stepeni

Oglasna Tabla

Vanredna autobuska linija za Zadušnice

Oglasna Tabla

Izgradnja auto-puta Požega–Kotroman počinje 2021.

Oglasna Tabla

Pilot projekat u šest gradova: Osnovci će od jeseni u školi moći da pohađaju časove atletike

Oglasna Tabla