24.7 C
Uzice
октобар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Proslava 800 godina autokefalnosti SPC počinje u Žiči

Kraljevo – Centralna proslava obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve biće održana od 6. do 9. oktobra. Svečanost će početi u nedelju, 6. oktobra, okupljanjem svih arhijereja i molitvenim proslavljanjem u manastiru Žiča, centru samostalne srpske crkve, krunidbenom mestu budućih kraljeva i sabornom hramu srpskog naroda. Svečana saborna arhijerejska liturgija počeće u devet časova.

Značaj koji su ktitori, Sveti Sava i Stefan Prvovenčani namenili manastiru Žiči kao centru samostalne srpske crkve ističe se kroz proslavu nacionalnog događaja i jubileja – 800 godina postojanja i neraskidive duhovne misije ovog svetog mesta, kaže se u pozivu upućenom iz manastira Žiča pred događaj koji će u nedelju 6. oktobra biti održan u ovom manastiru.

Prema zvaničnim najavama Izvršnog odbora za obeležavanje 800 godina crkvene samostalnosti, koju je izdejstvovao prvi srpski patrijarh i svetitelj Sava u Nikeji, centralne svečanosti trebalo bi da okupe sve srpske arhijereje iz otadžbine i rasejanja. Oni bi posle proslave u Žiči, Studenici i Kraljevu, u ponedeljak trebalo da posete Kosovo i Metohiju, manastire Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane, da bi dan kasnije prisustvovali svečanoj duhovno – kulturnoj akademiji u beogradskom centru Sava.

Kao završnica centralne proslave 9. oktobra najavljeno je otvaranje izložbe SPC pod nazivom ,,Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC“, na kojoj bi trebalo da bude izloženo 300 crkvenih rukopisnih knjiga, dokumenata, ikona i drugih crkvenih vrednosti koje do sada nisu bile u javnosti.

Glavni nosilac i organizator centralne proslave je SPC uz pomoć drugih značajnih institucija.

Izvor: glaszapadnesrbije.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Brze pizza rolnice (video)

Oglasna Tabla

U novom pravoslavnom hramu u Krčagovu obeležena Slava Pokrov Presvete Bogorodice (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Покров Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije -„Uplakana Katarina“

Oglasna Tabla

Nedostaje pet miliona evra: Otvaranje aerodroma Ponikve tokom 2020?

Oglasna Tabla

PROGNOZA ZA SLEDEĆU NEDELJU: Kao da je jul, ne oktobar – temperatura do 29!

Oglasna Tabla

MUP: Pojačana kontrola prevoza dece

Oglasna Tabla

SBB fondacija u akciji čišćenja u Užicu

Oglasna Tabla

Sve samo da izbegne alko-test: Suvozač istrčao iz kola kad je video saobraćajce, pa bežeći skočio u Drinu

Oglasna Tabla