16.2 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Prijepoljac preteča “Gugla”

Prijepoljci koji nemaju internet, a potreban im je neki podatak iz prošlosti grada na Limu, mogu samo da pozovu Husa Preljevića iz sela Dušmanići, pošto je ovaj krepki starac skoro tri decenije pre pojave “Gugla” počeo da detaljno beleži sve šta se događa u Polimlju.

Huso živi na Dušmanićima, pobrđu iznad Prijepolja, čiju istoriju poslednjih skoro pola veka ažurno beleži. Kuća mu je pored mejtefa, buduće džamije, o kojoj brine i koju održava. Jedna njegova knjiga je posvećena upravo njoj, tu beleži, imenom i prezimenom, koliko ljudi dođe za vreme ramazana da se klanja i kada dolazi hodža da obavi obred.

Pored toga, i mnoštvo drugih događaja i zanimljivosti nalazi se u spisima ovog starine.

– Imam napisano kada su spojene šine pruge Beograd – Bar, bio je to ponedeljak, 24. novembar 1975. godine. Takođe sam zabeležio da je R. S. umro u svom automobilu dok je bio u zagrljaju sa mladom ljubavnicom. Imam upisano i da je u 87. godini umro astronaut Džon Jang, deveti čovek koji je hodao po površini meseca. A 17. juna ove godine je sa trešnje pao komšija Dino Redžić, i oporavio se – čita neke od zanimljivosti prijepoljski “Gugl”, koji je utefterio i kada se rodila Angela Merkel, 17. jula 1954.

Huso precizno vodi i statistiku koliko je Prijepoljaca napustilo ovaj svet, i kada – tačno u sekund.

– Napišem kada je umro čovek i onda izračunam koliko je živeo godina, meseci, dana, sati, minuta i sekundi. Prošle godine u Prijepolju je umrlo 377 građana, od toga Srba 217, muslimana 160, ženskih osoba 183, a muškaraca 194 – kaže Preljević.

Na desetine popunjenih rokovnika čini svojevrsnu istoriju Prijepolja, posebno je odvojena sveska u kojoj je zapisivao kada je neko zidao kuću, koji radovi su se kada obavljali, od temelja do krova – sve do useljenja.

PRIVATAN ŽIVOT

Spisatelj iz Dušmanića nije samo beležio događaje iz tuđeg života, već i iz svog.

– To sam pisao u skraćenoj verziji jer neću sutra kada bude čitao narod da zna šta sam radio sa ljubavnicama. Zabeležio sam da sam na neplaćenom odmoru bio sa jednom, pa stavim početno slovo imena i tri tačke, na Ravnoj njivi – priča Preljević.

Izvor: Novosti

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

„Pesničke vatre zlatiborske“ prvi put u Kulturnom centru

Oglasna Tabla

Zlato, srebro i bronza za ekipe Crvenog krsta Užice

Oglasna Tabla

Uhapšen Novosađanin zbog uzgoja i prodaje marihuane

Oglasna Tabla

U sredu počinju radovi na rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića

Oglasna Tabla

Užičanka Nevena Arsić Gracin za 12h pretrčala 80km

Oglasna Tabla

Užice je za aerodrom godišnje izdvajalo 300.000 evra

Oglasna Tabla

Kolaps kod Užica: Izbegavajte magistralu Užice – Požega preko Sevojna!

Oglasna Tabla

Firma iz Požege muljana sa rečnim šljunkom iz Moravice: Država ih angažovala da srede korito, a oni šljunak preprodali za skoro 6 miliona dinara

Oglasna Tabla

Ispovest muškarca iz Užica kojeg žena neprestano vara: „Saznao sam da me je varala i pre braka“

Oglasna Tabla