OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Prijepoljac preteča “Gugla”

Prijepoljci koji nemaju internet, a potreban im je neki podatak iz prošlosti grada na Limu, mogu samo da pozovu Husa Preljevića iz sela Dušmanići, pošto je ovaj krepki starac skoro tri decenije pre pojave “Gugla” počeo da detaljno beleži sve šta se događa u Polimlju.

Huso živi na Dušmanićima, pobrđu iznad Prijepolja, čiju istoriju poslednjih skoro pola veka ažurno beleži. Kuća mu je pored mejtefa, buduće džamije, o kojoj brine i koju održava. Jedna njegova knjiga je posvećena upravo njoj, tu beleži, imenom i prezimenom, koliko ljudi dođe za vreme ramazana da se klanja i kada dolazi hodža da obavi obred.

Pored toga, i mnoštvo drugih događaja i zanimljivosti nalazi se u spisima ovog starine.

– Imam napisano kada su spojene šine pruge Beograd – Bar, bio je to ponedeljak, 24. novembar 1975. godine. Takođe sam zabeležio da je R. S. umro u svom automobilu dok je bio u zagrljaju sa mladom ljubavnicom. Imam upisano i da je u 87. godini umro astronaut Džon Jang, deveti čovek koji je hodao po površini meseca. A 17. juna ove godine je sa trešnje pao komšija Dino Redžić, i oporavio se – čita neke od zanimljivosti prijepoljski “Gugl”, koji je utefterio i kada se rodila Angela Merkel, 17. jula 1954.

Huso precizno vodi i statistiku koliko je Prijepoljaca napustilo ovaj svet, i kada – tačno u sekund.

– Napišem kada je umro čovek i onda izračunam koliko je živeo godina, meseci, dana, sati, minuta i sekundi. Prošle godine u Prijepolju je umrlo 377 građana, od toga Srba 217, muslimana 160, ženskih osoba 183, a muškaraca 194 – kaže Preljević.

Na desetine popunjenih rokovnika čini svojevrsnu istoriju Prijepolja, posebno je odvojena sveska u kojoj je zapisivao kada je neko zidao kuću, koji radovi su se kada obavljali, od temelja do krova – sve do useljenja.

PRIVATAN ŽIVOT

Spisatelj iz Dušmanića nije samo beležio događaje iz tuđeg života, već i iz svog.

– To sam pisao u skraćenoj verziji jer neću sutra kada bude čitao narod da zna šta sam radio sa ljubavnicama. Zabeležio sam da sam na neplaćenom odmoru bio sa jednom, pa stavim početno slovo imena i tri tačke, na Ravnoj njivi – priča Preljević.

Izvor: Novosti

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Upis u srednje škole: Po prvoj želji upisano 64 odsto đaka

Oglasna Tabla

Volela je Teslu do smrti: Supruga Teslinog prijatelja slala mu je pisma i živela u iščekivanju, a umrla sa njegovim imenom na usnama

Oglasna Tabla

Akontna cena malina 1,83 evra

Oglasna Tabla

Kon: Ne isključujem uvođenje vanrednog stanja

Oglasna Tabla

Prva ispitivanja uspešno završena: Vakcina bezbedna po ljude

Oglasna Tabla

Tradicionalni sremački specijalitet koji obara s nogu: Pudarski paprikaš – za sve prave gurmane

Oglasna Tabla

Crna Gora donela nove pooštrene mere za putnike iz Srbije

Oglasna Tabla

Данас је Петровдан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 12. jul

Oglasna Tabla