0.7 C
Uzice
фебруар 19, 2019
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

PRETERANA BRIGA NIJE LJUBAV VEĆ ALIBI ZA SOPSTVENU NEUROZU

CECA GIF (2)

Da li će roditeljstvo biti životno pozicioniranje sa svim svojim blagodetima i mesto sa koga ćete neometano podsticati rast i razvoj sopstvene dece, ili će biti samo još jedna „uloga“ u nizu koju vam život navodno nameće, mesto sa koga svoje toksične emocije neobuzdano prenosite upravo sopstvenoj deci – zavisi od vas samih.

Ako je uloga, onda definitivno glumite. Kakva će vam tačno uloga biti, zavisi od vaših unutrašnjih obrazaca i uverenja. Ako su vam ljubav u detinjstvu pokazivali kroz preteranu kontrolu svega što radite, mislite, želite… ne čini li vam se da radite to isto?

Duboko u sebi verujete da to jeste ljubav, međutim, konstantna briga da će se vašem detetu nešto loše dogoditi ako niste pored njega ili bar ne razmišljate zabrinuto o njemu je samo maska. Preterana briga nije ljubav već alibi za sopstvenu neurozu. Ne čini li vam se da su vaša deca vaš alibi… za mnogo toga. A opet, gotovo svi roditelji žele deci najbolje i daju najviše što mogu i umeju. I to možda jeste tačno, ali da li je to ljubav ili samo miks raznoraznih pozitivnih i negativnih naboja koji podsećaju na ljubav; i da li je emocija zaista naša ili smo taj miks nasledili od svojih roditelja? To je ono čime bi svaki roditelj trebao da se pozabavi, ukoliko zaista svom detetu i sebi želi najbolje.

Izvor:zelenaucionica.com/Autor: prof. raz. nastave Biljana Stojković

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dejan Petrović: „Moj otac za mene je najbolji trubač“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Užice, grad koji je bio republika

Oglasna Tabla

Počeli geotehnički istaržni radovi za potrebe izgradnje mosta na Starom gradu

Oglasna Tabla