Home / FOTO RAZGLEDNICA / PREMINUO LEGENDARNI KNJIŽEVNIK RAŠA POPOV

PREMINUO LEGENDARNI KNJIŽEVNIK RAŠA POPOV

CECA

Srpski književnik, publicista, glumac, zvezda dečje televizijske emisije „Fazoni i fore“ Raša Popov preminuo je u 84. godini u Beogradu.

Popov je, kako prenose beogradski mediji, preminuo sinoć nakon duge i teške bolesti.

Rodio se 1933. u Mokrinu. Godine 1952. došao je u Beograd na studije i završio Filozofski fakultet.

Više je voleo istoriju od književnosti, ali ipak se opredelio za književnost, a novinarsku karijeru započeo u novosadskom „Dnevniku“.

Bio je novinar lista „Mladost“ od 1961. do 1964, zatim novinar Radio Beograda. U Televiziji Beograd je bio do 1995. godine.

Popov je bio lektor za srpsko-hrvatski jezik u Londonu, Birmingemu i Notingemu od 1975. do 1977, a glavni urednik izdavačke kuće Matica srpska od 1983. do 1985. godine.

Dobitnik je Godišnje nagrade Radio Beograda 1967. godine za seriju „Vidovi fašizma“.

Nastupao je u TV serijama kao pripovedač, a neke od najpoznatijih su: „Radost saznanja“, „Fazoni i fore“, „Varošarije“, „U snu san“, „Šešir bez dna“.

U seriji za decu „Fazoni i fore“ bio je 155 puta Raša Pronalazač.

O društvenim temama pisao je kao kolumnista lista „Politika“.

Objavio je više knjiga pesama za decu i odrasle: „Dva oka“ (1963), „Gvozdeni magarac“ (1976), „Žabac koji ne zna da ćuti“ (1987), „Trulež zglave“ (1991), „Šešir bez dna“ (2001), „Lažljiva usta istine“ (2002), „Vozom posred ulice“ (2003), „Bio sam srećni konj“ (2003), „Bajke za XXI vek“ (2007), „Čarobnjakov SMS“ (2007), „Mali zeleni“ (2009), „Mokrinski patuljci“ (2013), „Usamljena princeza“ (2014).

Dobitnik je nagrade „Dositej Obradović“ za 2015. godinu. Bio je oženjen Radojkom, profesorkom književnosti, a iz tog braka ima sina i ćerku.

VUKOSAVLjEVIĆ: POPOV ZRAČIO DUHOM UMNE IGRE I VEDRINE

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je porodici Raše Popova telegram saučešća u kome je istakao da je Popov „zračio i delovao blagotvornim duhom umne igre i verdrine“.

„Molim vas da u ime Ministarstva kulture i informisanja i u moje lično ime primite izraze iskrenog saučešća u gubitku koji doživljavamo kao zajednički“, stoji u telegramu.

„Duboko nas je pogodila vest o odlasku sa životne scene Raše Popova. Zračio je i delovao blagotvornim duhom umne igre i vedrine, prožet radoznalim pogledom prema običnim i neobičnim pojavama sveta koji nas okružuje“, primetio je ministar.

Vukosavljević je istakao da književno i medijsko delovanje Raše Popova, od slavne naučne redakcije Televizije Beograd, do brojnih književnih dela i programa namenjenih deci svih uzrasta, nosi pečat jedne neponovljive stvaralačke ličnosti.

Foto P.Milošević

 Izvor:novosti.rs/Foto P.Mitić
cest

 

Podeli članak

Komentari

https://matis.rs/