7.1 C
Uzice
новембар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Predstavljeni „Ukusi Zlatibora“ – gastronomija kao kulturno nasleđe (VIDEO)

Predstavljanje publikacije „Ukusi Zlatibora – gastronomsko nasleđe“ održano je u biblioteci Ljubiša R. Đenić u Čajetini.

Knjiga Ukusi Zlatibora predstavlja pregled poznatih gastronomskih odlika zlatiborskog kraja kao dela kulturnog nasleđa. Istraživač Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Dejan Zagorac u svojim radovima ispituje odnos ekologije, kulture i gastronomije, a za knjigu „Ukusi Zlatibora“ posetio je proizvođače kajmaka, sira, pršute, komplet lepinja, rakije…

„Trudio sam se da napravim publikaciju koja je zanimljiva za široko čitalaštvo, ali ujedno može da bude osnov za dalja istraživanja i da se nekako redefiniše turizam na Zlatiboru da to ne bude turizam palačinki i fast fudova, apartmana već da motivišem ljude da zađu u skrivene kutke ove prelepe planine i da tu nađu i one zaboravljene ukuse i zaboravljene priče i legende. Na taj način, ako se takav turizam razvija, onda će ti proizvođači da jačaju i to će biti korisno za lokalno stanovništvo,“

kaže autor Dejan Zagorac, a pored njega knjigu je tekstovima dopunila grupa saradnika. Pesnik Ljubivoje Ršumović dočarao je ukuse zavičaja kojih se seća iz najranijeg detinjstva ukazujući na višeznačnost pojma ukus. Ekolog Gordana Brun naglasila je koncept očuvanja životne sredine kroz zlatiborsku hranu koja je u skladu sa prirodom. Među autorima su i Bosa Rosić, Saša Drndarević, Tijana Savić, Biljana Đorđević, a direktorka biblioteke Snežana Đenić navela je neke od gurmanluka koji su se koristili za trpezom serdara Jovana Mićića.

Ovo delo sa kvalitetnim fotografijama je nastavak trilogije kojoj su prethodile publikacije „Ukusi Đerdapa“ i „Ukusi Stare planine“ u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, a prate je istraživanja „Gastronomska mapa Srbije“ i knjiga „Gastronomski vodič kroz gradove i opštine Srbije“.

Izvor:zlatiborpress.rs

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nisu hteli da zakrpe rupu, onda je Milan u rupu na sred puta posadio cveće, problem je onda rešen hitno ( FOTO)

Oglasna Tabla

Potreba za izmenom zakona: Porodiljama treba obezbediti makar minimalac

Oglasna Tabla

Titovim „Plavim vozom“ do Užičke republike

Oglasna Tabla

Truba Jevđića prošla ceo Solunski front: Zlatni instrumet čuva priče duže od sto godina

Oglasna Tabla

Hoće li električni automobili izazvati novu prirodnu katastrofu?

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Данас су Свети Врачи – Свети Козма и Дамјан

Oglasna Tabla

Danas oblačno i hladnije

Oglasna Tabla

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Oglasna Tabla