OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Predstavljeni „Ukusi Zlatibora“ – gastronomija kao kulturno nasleđe (VIDEO)

Predstavljanje publikacije „Ukusi Zlatibora – gastronomsko nasleđe“ održano je u biblioteci Ljubiša R. Đenić u Čajetini.

Knjiga Ukusi Zlatibora predstavlja pregled poznatih gastronomskih odlika zlatiborskog kraja kao dela kulturnog nasleđa. Istraživač Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Dejan Zagorac u svojim radovima ispituje odnos ekologije, kulture i gastronomije, a za knjigu „Ukusi Zlatibora“ posetio je proizvođače kajmaka, sira, pršute, komplet lepinja, rakije…

„Trudio sam se da napravim publikaciju koja je zanimljiva za široko čitalaštvo, ali ujedno može da bude osnov za dalja istraživanja i da se nekako redefiniše turizam na Zlatiboru da to ne bude turizam palačinki i fast fudova, apartmana već da motivišem ljude da zađu u skrivene kutke ove prelepe planine i da tu nađu i one zaboravljene ukuse i zaboravljene priče i legende. Na taj način, ako se takav turizam razvija, onda će ti proizvođači da jačaju i to će biti korisno za lokalno stanovništvo,“

kaže autor Dejan Zagorac, a pored njega knjigu je tekstovima dopunila grupa saradnika. Pesnik Ljubivoje Ršumović dočarao je ukuse zavičaja kojih se seća iz najranijeg detinjstva ukazujući na višeznačnost pojma ukus. Ekolog Gordana Brun naglasila je koncept očuvanja životne sredine kroz zlatiborsku hranu koja je u skladu sa prirodom. Među autorima su i Bosa Rosić, Saša Drndarević, Tijana Savić, Biljana Đorđević, a direktorka biblioteke Snežana Đenić navela je neke od gurmanluka koji su se koristili za trpezom serdara Jovana Mićića.

Ovo delo sa kvalitetnim fotografijama je nastavak trilogije kojoj su prethodile publikacije „Ukusi Đerdapa“ i „Ukusi Stare planine“ u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, a prate je istraživanja „Gastronomska mapa Srbije“ i knjiga „Gastronomski vodič kroz gradove i opštine Srbije“.

Izvor:zlatiborpress.rs

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Komšije Sloboda i Zlatibor u ABA 2 ligi

Oglasna Tabla

Probni završni ispiti počinju danas

Oglasna Tabla

Od danas testiranje na antitela na lični zahtev

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za ponedeljak – 1. jun

Oglasna Tabla

Crna Gora otvara granične prelaze

Oglasna Tabla

Migranti opljačkali vernice u crkvi u Beogradu: Upali na liturgiju, pa oteli torbice, ženi odneli celu penziju

Oglasna Tabla

Kolač sa bananama gotov za 10 minuta

Oglasna Tabla

Izmenjeno pravilo o 100 evra: ko može, a ko ne može da dobije novac

Oglasna Tabla

U Sevojnu krov nad glavom za 30 izbegličkih porodica

Oglasna Tabla