0.7 C
Uzice
фебруар 19, 2019
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

PRAVA SRPSKA GIBANICA: MOĆNO I BOGATO JELO NA KOME SE NE ŠTEDI

Četnička gibanica mora da bude bogata filom. Pravilo je koliko kora, toliko sira, jaja i masti.

Postoji jednostavno pravilo kako izgleda recept za tzv. četničku gibanicu, jer prava srpska gibanica mora da bude bogata, debela i masna, odnosno kalorična.

Ne sme da se štedi kada se pravi ovakva gibanica! Takođe, mora da se ispuni osnovno pravilo – koliko kora toliko i sira.

malina gif

Četnička gibanica je naziv za tradicionalnu srpsku gibanicu sa kojom se nije štedelo u pripremi. Naziv je posle rata dobio posprdnu konotaciju od strane komunista, jer je zbog masnoće kojom je gibanica obilovala, povezivana sa slivanjem masti niz četničke brade i nečim prljavim. Pogotovo što je komunistima sve što je bilo bogato izgledalo neukusno i protivdržavno.

Tako je i gibanica postala antikomunističko jelo.

Ako zaboravimo na prefiks „četnički“, reč je o klasičnoj srpskoj gibanici sa izdašnim sastojcima koja mora da bude deblja od 10 centimetra.

Ovo je kalorično, ukusno i moćno jelo.

Sastojci: kilogram kora za gibanicu; pet kašika kajmaka; kilogram belog mladog sira; pet jaja; tri do četiri kašike masti; dve šolje mleka; masna pavlaka po želji.

Način pripreme: U jednu posudu razbiti pet jaja, dodati pet kašika kajmaka, isitnjene kriške sira, tri kašike masti i dve šolje mleka i pavlaku po želji.

Sve to dobro izmešati i po potrebi posoliti. Staviti više soli ako sir i kajmak nisu mnogo slani. Probati ukus nadeva da se vidi koliko je slan.

Kore za gibanicu staviti u veliku i duboku tepsiju i filovati prethodno pripremljenom smešom, red kora pa red fila, sve dok ne potrošite sve kore i fil.

Prava srpska gibanica mora da bude debela, tako da morate da nađete duboku tepsiju. Zadnju koru premazati žumancetom, izbušiti je viljuškom i odneti u šporet na pečenje.

Peče se na 250 stepeni. Posle sat vremena pečenja, srpska (četnička) gibanica je spremna za posluživanje.

Prijatno!

Izvor:stil.kurir.rs/foto:Profimedia

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dejan Petrović: „Moj otac za mene je najbolji trubač“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Užice, grad koji je bio republika

Oglasna Tabla

Počeli geotehnički istaržni radovi za potrebe izgradnje mosta na Starom gradu

Oglasna Tabla