11.7 C
Uzice
фебруар 19, 2019
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Potrošači se najviše žale na kvalitet obuće, mobilnih i bele tehnike

Nivo zaštite potrošača u Srbiji je blizu evropskih standarda, a svest građana Srbije o potrošačkim pravima je mnogo razvijenija nego pre pet godina, izjavila je državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vesna Kovač. Kovač je povodom Svetskog dana zaštite potrošača, 15. marta, navela da broj potrošačkih prigovora konstantno raste i da je prošle godine bilo skoro 17.000 prigovora, što je, kaže, za oko trećinu više nego pre pet godina.

Ovi podaci ukazuju da su potrošači danas dovoljno edukovani i da znaju kome da se obrate za pomoć u rešavanju problema, a sa druge strane, sve više se primećuje spremnost trgovca da u što kraćem roku reše reklamaciju potrošača, jer time stiču veću lojalnost– izjavila je Kovač za Tanjug.

Tokom protekle godine najveći procenat žalbi odnosio na obuću, 21 odsto, mobilne telefone 12 odsto, belu tehniku, računare i IT opremu po šest odsto, dok se na nameštaj žalilo pet, a na odeću i televizore po četiri odsto kupaca.

Za podršku radu udruženjima za zaštitu potrošača, ove go.dine je opredeljeno 20 miliona dinara, što je, kaže Kovač, za trećinu više novca u odnosu na prethodnu godinu.

– Nastojimo da pružimo podršku povećanju kadrovskih, materijalnih i tehničkih kapaciteta udruženja za zaštitu potrošača, a potrebno je raditi na daljem unapređenju saradnje između svih nosilaca zaštite potrošača – poručila je Kovač.

Prema podacima NOPS-a, u periodu od 2011. do 2018. godine bilo je 31.104 reklamacija potrošača, od čega se trećina odnosi na garanciju.

Prema analitici prigovora potrošača NOPS-a, koja je dostavljena Tanjugu, od ukupnog broja evidentiranih prigovora 21,79 posto se odnosi na neispravan proizvod i lošu uslugu, a 6,44 posto na nepoštovanje roka za odgovore na reklamaciju. Nešto više od 23.000 prijava odnosi se na robu, a 7.971 na usluge.

Potrošači se najviše žale na kvalitet telefona (14,48 odsto), patika (13,21 posto) i laptopova i tableta (7,03 posto), a, kada je reč o uslugama, najviše je pritužbi na račun pretplate za mobilnu telefoniju (13,35 posto) i fiksni internet (5,85 procenata), na primer.

Iz NOPS-a ocenjuju da je petogodišnja strategija za zaštitu potrošača, koja ističe ove godine, ostala „većim delom mrtvo slovo na papiru“ u Srbiji, budući da, kako kažu, ni država, a još manje potrošačke organizacije, ne mogu da garantuju da li je u pakovanju ono što piše na deklaraciji.

Izvor: Tanjug

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zlatibor na 41. sajmu turizma u Beogradu

Oglasna Tabla

Počeli geotehnički istražni radovi za potrebe izgradnje mosta na starom gradu

Oglasna Tabla

Šestoro životno ugroženo zbog gripa

Oglasna Tabla