4.4 C
Uzice
март 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Potpisan sporazum o relizaciji zajedničkog projekta između Kurska i grada Užica

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković i zamenica gradonačelnika grada Kurska Marina Nikolajevna Sojnikova potpisali su sporazum o realizaciji zajedničkog projekta ova dva bratska grada „Kursk – Užice – očuvanje sećanja o sunarodnicima u srpskoj zemlji“.

Projekat će se realizovati u Užicu, u periodu od 15. do 30. maja 2018. godine istraživanjem mesta sahranjivanja palih ruskih vojnika, učesnika Prvog i Drugog svetskog rata i emigranata iz Sovjetske Rusije s početka 20. veka i stvaranjem evidencije i foto, audio i video arhive, obradom i unošenjem podataka u elektronski registar grobnica „Ruske nekropole u Beogradu i drugim gradovima Srbije“.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je istakao da se „ovim sporazumom Grad obavezuje da obezbedi saradnju Narodnog muzeja, Istorijskog arhiva, Narodne biblioteke, gradskih uprava grada Užica i drugih službi koje mogu pružiti pomoć u istraživanju  arhivskih spisa grada Užica, biblioteka, grobalja na teritoriji Grada“.

„Projekat je jedinstven u Rusiji, ali ono što je jako važno je to da je nosilac projekta u ime cele Rusije, Kurski univerzitet, koji će sprovoditi projekat u deset gradova Srbije, među kojima je i Užice. Ovaj projekat, koji finansiraju kurski odbornici iz sopstvenih sredstava, predstavlja kamen temeljac za našu buduću saradnju“, rekla je zamenica gradonačelnika grada Kurska Marina Nikolajevna Sojnikova i dodala „što se tiče ekonomske saradnje naših dveju država, u 2017. godini međusobna saradnja kroz uvoz i izvoz iznosila je oko 15 milijardi dolara, a sama Kurska oblast ima razmenu sa Srbijom oko 55 miliona dolara“.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ONI SU PONOS UŽICA! Anđela, Jovana i Petar iz Užica osvojili prva tri mesta na državnom takmičenju iz matematike

Oglasna Tabla

Užička policija: Nije prijavljeno da nepoznate osobe pozivaju decu da uđu u beli kombi

Oglasna Tabla

DŽONI PREDSTAVIO NOVU PESMU I SPOT: Poslušajte ovaj moćni vokal koji osvaja na prvo slušanje (VIDEO)

Oglasna Tabla