18.3 C
Uzice
јул 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Potpisan memorandum sa Kinezima za autoput Požega-Boljari

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je sa kineskom kompanijom „Čajna komjunikejšen konstrakšen kompani“ (CCCC) Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu auto-puta Požega-Boljare.

Mihajlovićeva je rekla da je suština Memoranduma izrada projektne dokumentacije, čija vrednost iznosi najmanje 50 miliona evra, i da je dogovoreno da će na projektu raditi kineska kompanija zajedno sa srpskim projektantima.

“To je građevinski najteža deonica na Koridoru 11, duga 107 kilometara, koja je značajna ne samo zbog putničkog, već i zbog teretnog saobraćaja. Vrednost izgradnje ovog auto-puta procenjena je na više od 1,5 milijardi evra, a kineska strana će ponuditi različite načine finansiranja izgradnje”, rekla je Mihajlovićeva novinarima nakon potpisivanja.

Ona je podsetila da je u maju 2017. u Pekingu, u prisustvu presednika Srbije i predsednika Kine, potpisan Memorandum o saradnji na izgradnji dve deonice Koridora 11, kojim je obuhvaćena i deonica od Preljine do Požege, za koju je u novembru 2017. potpisan komercijalni ugovor.

“Obavešteni smo da je odobren i zajam za izgradnju ovog auto-puta, u iznosu od 523 miliona dolara, i očekujemo da uskoro bude potpisan ugovor, koji će biti  ratifikovan i u Narodnoj skupštini. Početkom naredne građevinske sezone, u martu 2019. očekujemo da počnu radovi na auto-putu Preljina-Požega, čija izgradnja će trajati dve godine”, rekla je Mihajlovićeva.

Ambasador Mančang, koji je prisustvovao potpisivanju, rekao je da Srbija ima najviše projekata sa Kinom u okviru mehanizma saradnje Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, a da je više od polovine projekata koje Kina i Srbija realizuju u resoru potpredsednice Mihajlović. “CCCC je velika, svetski poznata kompanija, i verujem da će na vreme i kvalitetno sve realizovati”, rekao je Mančang.

Izvršni predsednik „CCCC internešenela“ Du Fei, koji je u ime kineske strane potpisao Memorandum, rekao je da je izgradnja Koridora 11 projekat od velikog značaja za Srbiju i da mu je drago da njegova kompanija ima priliku da radi na tom poslu.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užičani trećeplasirani u City games

Oglasna Tabla

Užički Nauči klub RCU dobio priznanje za promociju nauke

Oglasna Tabla

Skuplja registracija ako je broj šasije ili motora nečitak

Oglasna Tabla