15.7 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA LEPOTA I ZDRAVLJE

Porcije vitkosti i zdravlja

Omnivorna ishrana, izbalansiran unos namirnica biljnog i životinjskog porekla. Obroci i užine sadrže voće, povrće, žitarice, kao i mlečne, i proizvode bogate proteinima.

GOTOVO svakodnevno slušamo i čitamo savete stručnjaka o zdravoj ishrani. Šta je potrebno da jedemo tokom dana da bi naš organizam pravilno funkcionisao i imao sve što mu je potrebno? Odgovor na ovo pitanje daju i zagovornici omnivorne ishrane koja podrazumeva unos namirnica i biljnog i životinjskog porekla. Njen naziv potiče od reči omnivor koja se u zoologiji koristi za životinje koje gutaju sve na šta naiđu, odnosno za svaštojede.

Postoji više tipova omnivorne ishrane, pa je teško napraviti generalizaciju, ali kada je uravnotežena obezbeđuje sve hranljive materije neophodne za zdravlje. Ovaj vid ishrane, koji podrazumeva konzumiranje celovitih namirnica, koristi prednosti i mesa i biljaka. Nemasno meso daje proteine, vitamine B grupe, vitamin E i minerale kao što su magnezijum, gvožđe i cink. Vitamini i minerali prisutni u namirnicama biljnog porekla mogu da pomognu u borbi protiv gojaznosti i sprečavanju srčanih oboljenja, moždanog udara, bolesti bubrega, kostiju, dijabetesa i kancera.

Rezultati jedne studije iz 1999. godine govore da su osobe, koje su se pridržavale pravila omnivorne ishrane i radile vežbe za jačanje snage, dobile veću mišićnu masu bez masti od vegetarijanaca koji su upražnjavali istu fizičku aktivnost.

Mnogi vidovi pravilne ishrane podrazumevaju precizan plan, vreme i količinu unosa određenih namirnica tokom dana, što ovde nije slučaj. Oni koji vole meso konzumiraju ga redovno, dok ga drugi retko jedu. U slučaju najizbalansiranije omnivorne ishrane, obroci i užine sadrže namirnice iz svih pet grupa: mlečne proizvode, one bogate proteinima, voće, povrće i žitarice.

Ali, ipak, treba biti oprezan. Ograničavanje potencijalno štetnih materija kao što su natrijum, holesterol, trans-masti, zasićene masti i dodati šećer može da pomogne u smanjenju rizika od kardiovaskularnih i drugih degenerativnih bolesti.

Prema rečima dr Džona Mekardla, omnivorna ishrana podrazumeva da jedemo sve što nam je na raspolaganju, pa tako i proizvode za široku potrošnju i prerađevine. Zdravije alternative su celovite namirnice. Kada je reč o mesu, preporučuju se ćuretina, piletina, bezmasni mesni naresci, riba, mleveno goveđe meso i svinjetina. Tu spadaju i mlečni proizvodi i jaja. Namirnice biljnog porekla koje obično obezbeđuju glavne hranljive materije su žitarice sa celim zrnom, kao i sve vrste svežeg voća i povrća. Dakle, ne zaboravite, dobra omnivorna ishrana podrazumeva uravnoteženost i umerenost. Ni u čemu ne treba preterivati!

Izvor: novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

„Pesničke vatre zlatiborske“ prvi put u Kulturnom centru

Oglasna Tabla

Zlato, srebro i bronza za ekipe Crvenog krsta Užice

Oglasna Tabla

Uhapšen Novosađanin zbog uzgoja i prodaje marihuane

Oglasna Tabla

U sredu počinju radovi na rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića

Oglasna Tabla

Užičanka Nevena Arsić Gracin za 12h pretrčala 80km

Oglasna Tabla

Užice je za aerodrom godišnje izdvajalo 300.000 evra

Oglasna Tabla

Kolaps kod Užica: Izbegavajte magistralu Užice – Požega preko Sevojna!

Oglasna Tabla

Firma iz Požege muljana sa rečnim šljunkom iz Moravice: Država ih angažovala da srede korito, a oni šljunak preprodali za skoro 6 miliona dinara

Oglasna Tabla

Ispovest muškarca iz Užica kojeg žena neprestano vara: „Saznao sam da me je varala i pre braka“

Oglasna Tabla