15.5 C
Uzice
мај 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Pod kojim uslovima imate pravo da se branite ako vas napadnu

Oslobađajuća presuda Sašku Bogeskom, koji je usmrtio provalnika koji mu je upao u stan, ponovo je otvorila pitanje – pod kojim uslovima u Srbiji imate pravo da se branite kada vas neko napadne?

Proverili smo pod kojim uslovima u Srbiji zapravo imate pravo da se branite kada vas neko napadne.

Na samoodbranu u Srbiji imate pravo. Ipak, da li je istu lako dokazati?

Da li treba suditi onima koji su ubili napadača u samoodbrani? Ta polemika u Srbiji traje godinama, a zakon je jasan – ako nekoga povredite ili usmrtite u odbrani, zbog toga možete završiti iza rešetaka. Poslednji takav slučaj juče je dobio epilog. Naime, Saško Bogeski, koji je 2013. usmrtio provalnika pet godina je dokazivao da je s razlogom razbojniku zario nož u leđa i zbog toga je oslobođen.

Naime, u narodu poznatija kao samoodbrana, zakon je imenuje kao nužna odbrana. Znači, branite se tek kad vas napadnu. Ipak, akt je jasan: u odbrani morate znati kad je dosta. Da ne biste zbog samoodbrane završili iza rešetaka, morate pažljivo birati stil odbrane. Krivični zakonik toleriše – oko za oko, zub za zub.

„Ako vam neko pokuša da ukrade novčanik, a vi njemu u tom trenutku polomite ruku, naravno da je teško to dokazati kao nužnu odbranu“, objašnjava advokatica Zora Dobričanin.

Dakle, ako neko nasrne čekićem, ne biste smeli odgovoriti metkom. I još nešto. Zakon toleriše samoodbranu samo ukoliko se događa u trenutku napada. Na primer, provalnika ne smete napasti ni trena pre nego što vam je upao u kuću, ni trena nakon što je iz iste pobegao.
„Ukoliko sa nekakvim pištoljem nekog naterate da pobegne iz te kuće, nemate pravo da mu pucate u leđa. Razumete? Ukoliko neko već izađe, ukoliko se neko okrenuo, ukoliko je on već suviše daleko od vas da vam ne može ugroziti život onda čini mi se da bi sve to drugo bilo prekoračenje nužne odbrane“, kaže advokat Božo Prelević.

Dakle, ne možete tek tako ubiti napadača koji se ušunjao u vaš posed. Jer, Srbija nije Amerika. Ovde na sudu morate dokazitvati da ste se adekvatno branili, a to traje godinama.

„Tu istovremenost i isti intenzitet odbrane u odnosu na napad – najteže je dokazati“, rekla je Zora Dobričanin.

I zato su katkad oni koji su nekoga povredili u samoodbrani u Srbiji završavali osuđeni kao da su i sami napadači. Ipak, zakon ileda kroz prste onima koji se u nuždi brane. Naime, Zakonik predviđa da onaj koji je u samoodbrani preterao može biti oslobođen ili mu je kazna smanjena jer se razdražio tj. prepao.

„Dakle, kada se neko u sred noći nađe u vašem stanu vi ste objektivno prepadnuti i vi ne možete pretpostaviti da on hoće recimo da vam uzme samo ključ od kola, jel?“, dodaje Prelević.

Koliko je tačno oslobođenih ili osuđenih zbog nužne odbrane u Srbiji podataka nema. Ipak, da ih nema mnogo ukazuje i činjenica da tužioci često kada vide da se radi o samoodbrani onog koji se branio i ne optužuju.

Izvor:N1/Ilustracija, foto: Profimedia/Westend

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Savršen i zdrav ručak za samo 300 dinara: Punjeni uštipci koji ne goje, a stvaraju sitost i održavaju organizam zdravim i vitkim

Oglasna Tabla

Treba praviti razliku između sukoba među vršnjacima i vršnjačkog nasilja

Oglasna Tabla

Film „Nebeska tema“ premijerno u Užicu: 26. maj

Oglasna Tabla