Home / FOTO RAZGLEDNICA / POČINJE POZORIŠNI FESTIVAL-„OVO VREME JE ISKOČILO IZ ZGLOBA“

POČINJE POZORIŠNI FESTIVAL-„OVO VREME JE ISKOČILO IZ ZGLOBA“

Užice – Hamletova rečenica „Ovo je vreme iskočilo iz zgloba” geslo je 21. Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda” koji počinje u ponedeljak 7. novembra u Užicu i traje sedam dana. Ta regionalna pozorišna smotra ovog puta okuplja predstave iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore po izboru selektora Bojana Munjina i Zorana Stamatovića.

Takmičarski program otvara „Na Drini ćuprija” SNP iz Novog Sada u režiji Kokana Mladenovića, pa slede: komad „Pijani” Ateljea 212 i reditelja Borisa Liješevića, „Hamlet” JDP-a koji je postavio Aleksandar Popovski, „Bela kafa” Narodnog pozorišta iz Beograda u režiji Milana Neškovića, „Hinkeman” Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Igora Vuka Torbice, „Marija Stjuart” Narodnog pozorišta iz Beograda i reditelja Miloša Lolića, te predstava „Šćeri moja” Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice koju je režirala Ana Vukotić.

Selektor festivala hrvatski novinar i kritičar Bojan Munjin izbor objašnjava činjenicom da živimo u vreme kad su ljubav i solidarnost postali staromodni pojmovi: živi se banalno, brzo i bezosećajno. – Mora se biti uspešan, lep i zdrav, jer „nema više zemlje za stare”. Živimo u strahu od novih pretnji, ali lice neprijatelja ne vidimo. Svet koji ne razumemo kao da je postao naopak i obljutaveo – ističe Munjin.

Najavljeno je da festival otvara književnik Ljubivoje Ršumović, a o festivalskim nagradama „Ardalionima” (devet ih dodeljuju, među kojima je i nagrada „Politike” za najboljeg mladog glumca) odlučuje žiri u kome su reditelj Dejan Mijač (predsednik), scenograf Miodrag Tabački, glumac Goran Jevtić i hrvatski dramaturzi Željka Turčinović i Tomislav Zajec. Poslednje večeri festivala po dodeli nagrada biće, u čast nagrađenih, izvedena plesna predstava „Priča o vojniku”.

Izvor : politika.rs

output_sm3ln4

Podeli članak

Komentari

https://matis.rs/