23.9 C
Uzice
август 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Plate ćemo dobijati i nedeljom i praznicima od 22. oktobra: Uplate će biti moguće čak i usred noći (NOVA UPLATNICA)

Kako bi omogućila ovu opciju, NBS je kreirala i novu uplatnicu na kojoj se od sada nalazi i novi boksić sa oznakom „Hitno“.

Od 22. oktobra plate će moći da nam ležu na račun i subotom i nedeljom, a novac koji nam kad zagusti uplate roditelji moći da nam legne i kasno uveče.

Narodna banka Srbije objavila je Odluku o opštim pravilima za izvršavanje instant transfera koja će da nam omogući obavljanje plaćanja 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana tokom godine, a troškovi će biti niži u odnosu na plaćanje karticama.

To znači da čuveno „plata u ponedeljak“ odlazi u istoriju, jer će poslodavci moći svojim zaposlenima da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću, a građani će istog trenutka na svojim računima imati uplaćeni novac. Prepreka neće biti ni praznici.

Dragoljub Rajić, konsultant Mreže za poslovnu podrušku objašnjava da će ova novina biti izuzetno korisna i za poslodavce i za zaposlene.

– Važno je samo da taj servis bude dobro razvijn i da bude elektronski, naravno. To će biti značajno za poslodavce, pogotovo subotom, jer deo kompanija radi i tada. Posebno će značiti u periodu kada firme imaju dosta posla, jer neće morati da jure da do petka u tri sata puste plate – priča Rajić.

On objašnjava da će se tako smanjiti i nervoza radnika koja se stvara kada plate kasne zbog vikenda ili praznika.

Kada poslodavac izda nalog za uplatu, banka ima pet sekundi da ga obradi i da ta sredstva odmah prebaci na račun klijenta. Građani će novac moći odmah da podignu na šalteru ili na bankomatu, a banke su dužne da im omoguće pristup njihovom novcu 24 sata tokom cele godine.

Iznos naknade neće smeti da bude veći od 0,2 odsto novčanog iznosa. Korist od novog sistema imaće i trgovci, jer će novac za kupljenu robu leći i na njihove račune istog trenutka, što do sada nije bilo moguće.

Kako bi omogućila ovu opciju, NBS je kreirala i novu uplatnicu na kojoj se od sada nalazi i novi boksić sa oznakom „Hitno“! 

Ova odluka ne primenjuje se na banku koja se pripaja drugoj banci, ako je banka kojoj se banka pripaja podnela Narodnoj banci Srbije uredan zahtev za davanje saglasnosti na to pripajanje, najkasnije do dana početka primene ove odluke.

Izvor: telegraf.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Rekonstrukcija zgrade železničke stanice u Užicu

Oglasna Tabla

Danas na Žestivalu Dečija olimpijada i predstava za decu „Zeka lepotan“

Oglasna Tabla

Hit zimnica za prave gurmane: Cepkanu papriku pravićete svake godine

Oglasna Tabla