11.2 C
Uzice
септембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SPORT PLUS - UŽICE ZLATIBORSKE VESTI

Petnaest trkačkih vozila na stazi u Čajetini: Open rally day

Čajetina će, 13. aprila, biti domaćin jedinstvenoj autosportskoj manifestaciji u ovom kraju namenjenoj promociji autosporta, prvenstveno discipline reli ,  a na predstojećem Open rally day-u učestovaće  timovi iz Užica, Bajine Bašte, Valjeva, Kraljeva, Beograda, Novog Sada. Manifestacija nije takmičarskog karaktera već  je zamišljena kako trening vožnja na kojoj će trkači moći da isprobaju vozila pred predstojeću sezonu, ali bez obzira na to, iz organizacije publici poručuju  da uzbuđenja i  adrenalina neće nedostajati. Organizator Open rally day Čajetina 2019. je autosportski klub Mačkat racing, a predsednik kluba i  reli vozač, Dejan Krčevinac, rekao je da je jedan od razloga za organizaciju i tradicija relija  kao kraljice autosportskih disciplina koja se neguje u užičkom kraju generacijama i koja treba da se nastavi i dalje, pa je nužno uputiti i mlađe generacije u suštinu ovog sporta.

-Start je u samom centru Čajetine i to je takođe jedinstvenost ove manifestacije, budući da bez obzira na višedecenijsku organizaciju auto trka nikad do sada u Srbiji nije uspelo da se napravi reli takmičene u urbanom delu gradskog područja , a što je uobičajeno za inostranstvo. Staza je duga nešto više od tri kilometra u oba smera, izazovna je u smisli da nakon dela koji prolazi kroz grad, izlazimo u ruralno područje, gde je moguće razviti veću brzinu vozila, i uz 26 krivina koje očekuju vozače, nudi baš sve što treba za testiranje vozila. Vozila moraju ispunjavati sve sigurnosne uslove, kako se to zahteva i na pravom takmičenju,  zbog bezbednosti posade. Publika takođe mora biti bezbedna pa smo preduzeli sve potrebne mere: od obeležavanja staze signalnim trakama , a gledaoci će morati da budu isključivo  u zonama koje su za njih i predviđene, a da sve bude kako je planirano pobrinuće se i redari.

Dejan Krčevinac se zahvalio i opštini Čajetina, Sportskom savezu ove opštine koji su omogućili vrlo efikasno rešavanje administrativno proceduralnih postupaka koji se tiču organizacije.

-Zainteresovanost učesnika je velika, a razlog je što zaista na jeftin način mogu da obave brzinska testiranja vozila i da nakon ovog treninga dorade na vozilu sve ono što se pokaže kao nedostatak da bi spremni ušli u predstojeću autosportsku sezonu. Broj učesnika  smo ograničili na 15, bez obzira što je jedan broj vozača iz drugih autosportskih disciplina: slalom i brdo, želeo da , takođe isproba vozilo na ovoj manifestaciji, ali da bi sve ovo imalo efekta, i da bi se ispoštovala pravila bezbednosti, na žalost, mnoge od njih smo morali da odbijemo. Očekujemo takođe, da će publika biti brojna, gotovo kao na takmičenju, s obzirom na popularnost relija u našem kraju, ali i zbog toga što smo ostali uskraćeni za organizaciju relija i u Užicu i na Zlatiboru- rekao je Krčevinac.

Užički relista, Tomo Nikitović je u ime kluba ASU Užice rekao da je „sa stanovišta takmičara, značaj ovakve manifestacije  veoma veliki“:

-Svi učesnici autosportskih takmičenja u Srbiji ovim se bave iz hobija, pre svega jer je ovo preskup sport, malo je sponzora pa smo prinuđeni da radimo ono za šta smo se opredelili,  i zbog toga se dešava i da nema vremena, a ni ovakvih mogućnosti  sa stanovišta bezbednosti, da isprobamo vozila pred početak sezone. U takvim uslovima imamo jedinu mogućnost da, u daleko skupljim uslovima, napravimo par „prolaza“ stazom pre početka relija, i da nam se, usled nedostatka uvida u kapacitete vozila, na samoj stazi dešavaju kvarovi, pa ili ne završimo trku, ili dođemo do kraja sa jako velikim gubitkom vremena, ili nekad i one gore stvari kao što su izletanja ili prevrtanaj usled kvarova. Open rally day nam   omogućava da predupredimo ovakve, za nas neprijatne i skupe stvari: da steknemo uvid u kapacitet vozila i da se na vreme pripremimo za ono što nas očekuje na samoj  stazi tokom sezone.

Uz podršku kolegi iz Mačkat racing u organizaciji ove manifestacije, Nikitović je najavio da će, nakon predstojećeg testiranja na Open rally day, početi sa detaljnim pripremama za predstojeću sezonu za koju planira učešće u svim trkama domaćeg šampionata.

-Reli jeste sport kao i drugi, ali je njegova neprocenjiva vrednost i druženje, kakvo će biti i tokom Open rally day-a, i solidarnost među učesnicima kakva je retka u drugim sportovima. Užice je kroz karijere Miluna Vesnića, Vlada Dubljanina, Vićentija Savića steklo zavidnu reputaciju u reliju , a  evo smo svedoci i da se nastavlja, pa je protekle godine, kolega sa staze i u mojoj klasi, Luka Kotorčević bio šampion države.Na žalost, ovom sportu kod nas se ne posvećuje se dovoljna pažnja s obzirom i na broj šampiona i na popularnost kod publike- rekao je Nikitović.

U prilog druženju bez granica govori i činjenica da dvoje mladih takmičara iz Valjeva, bez obzira na postojanje valjevskih klubova, sestra i brat Ilić, nastupaju za ASU Užice u disciplini autoslalom.

Uz priču o podmlatku nadovezeo se Dejan Krčevinac, istakavši da će od ove godine Užice na stazi imati još jednog predstavnika, Lazara Milovanovića, mladog vozača koji će voziti za klub Mačkat racing.

U ime Sportskog saveza opštine Čajetina, rečeno je da je Open rally day prihvaćen kao jedan od potencijala da se obogati postojeće sportsko turistička ponuda, ali i da se ovaj sport, pored fudbala, košarke i drugih masovnih sportova, populariše kao vid sportskih  aktivnosti, druženja, zabave.

Zlatibor je prethodnih godina bio domaćin relija, pa potom austoslaloma, a Nemanja Kutlešić iz Sportskog saveza kaže „ da je ovo prvi put da se jedno autosportko takmičenje organizuje baš u Čajetini“:

-Na Zlatoboru ima mnoštvo manifestacija, od sportskih,  kulturnih, zabavnih, turističkih, ali je Čajetina za dosta toga uskraćena,posebno u ovom periodu, kada je u toku rekonstrukcija sportske hale,  Čajetinci oskudevaju u sportskim dešavanjima. Zbog toga je i, pored svih ostalih razloga, kao što je popularizacija jedne odlične sportske discipline , ova manifestacija dobro došla i da popunimo prazninu u društvenom životu Čajetine. Daćemo sve od sebe da budemo dobri domaćini, a nadam se da će se manifestacija nastaviti i narednih godina, uz proširenje potencijala koju pruža autosportsko takmičenje: veći broj učesnika i iz inostranstva, dodatak programa, pa da i u tom pogledu dostignemo nivo koje , na sličnim događajima, imaju zemlje u okruženju.

U toku odvijanja trening vožnje za saobraćaj će biti zatvoren putni pravac od platoa kod Hale sportova do petlje za uključenje u magistralni put.

Dešavanja vezana za Open rally day Čajetina počinju u 11 časova, a nakon završetka vožnje, od 16 časova druženje učesnika i publike u centru Čajetine  se nastavlja uz svirku benda Rock Almanac.

Izvor:zlatiborpress.rs/M. Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zlatibor deo projekta promocije turističkih destinacija Srbije francuskom tržištu

Oglasna Tabla

Jedinstvena Srbija Užice organizovala osmu dobrotvornu akciju davanja krvi

Oglasna Tabla

Fudbaleri “Slobode” pobednici su KUP-a opštinskog fudbalskog saveza Užice

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Vunene čarapice“ Marka Jašovića

Oglasna Tabla

U Srbiji danas pretežno sunčano vreme sa kratkotrajnim pljuskovima

Oglasna Tabla

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla