17.4 C
Uzice
септембар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Penzioneri za džabe u banju

PENZIONERI u Srbiji sa primanjima ispod 26.324 dinara od ponedeljka 6. maja, do 21. maja mogu da konkurišu za besplatnu rehabilitaciju preko Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Iz kase Fonda biće izdvojeno 464.390.000 dinara, dok je lane u iste svrhe izdvojeno nepunih 418 miliona.

Pravo na mesto u nekoj od 24 banje o trošku Fonda, u trajanju od 10 dana, imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, sa prebivalištem u Srbiji, kao i oni koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i dobijaju ček iz inostranstva, pod uslovom da zbir tih penzija ne prelazi navedeni iznos. Još jedan od uslova je da nemaju druga lična primanja, kao i da besplatnu rehabilitaciju nisu koristili poslednjih pet godina.

PIO Fond će, prema Pravilniku, snositi troškove smeštaja u lečilištu, pun pansion, troškove prevoza do banje i nazad. Ugovorima sa svakom banjom pojedinačno preciziran je obim terapija koje svaki korisnik mora da dobije, čime je obezbeđeno da rehabilitacija bude u svakom pojedinačnom slučaju prilagođena potrebama penzionera. Pokriveni su i troškovi smeštaja i prevoza za pratioce slepe osobe i deteta koje prima porodičnu penziju.

Tokom boravka u lečilištima najstariji će biti potpuno medicinski zbrinuti, a to podrazumeva lekarski pregled EKG, laboratorijske analize, specijalističke preglede i vizite odeljenskih lekara, kao i najmanje tri vrste terapija u zavisnosti od ocene lekara i oblasti za koju je određena banja specijalizovana.

Na poziciju na konačnoj listi uticaće visina čeka, broj godina osiguranja, korišćenja penzije, ostvareno pravo na tuđu negu i pomoć. Na rang-listu može se podneti prigovor nadležnoj komisiji u roku od pet radnih dana od njenog objavljivanja.

POTREBNI DOKUMENTI

UZ prijavu na konkurs, potrebno je podneti penzijski ček ili penzionersku karticu, dokaz o visini penzije iz inostranstva. Neophodna je i popunjena prijava sa izjavom, na propisanom obrascu, gde želi da koristi rehabilitaciju, da osim penzije nema drugih ličnih primanja, da u prethodnih pet godina nije koristio pravo na rehabilitaciju i da ovlašćuje PIO fond da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju. Potrebna je i raspoloživa medicinska dokumentacija, ukoliko je ima.

Izvor:novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Glumica Branka Veselinović-Dečije srce u nedrima stogodišnjakinje

Oglasna Tabla

Užičanin Dragan Marković živi u Vankuveru i daleko od rodnog grada neguje i čuva srpsku tradiciju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Gurmanski putevi vode u selo Mačkat

Oglasna Tabla

Titovi dugovi stigli na naplatu

Oglasna Tabla

Završena letnja sezona na Torniku

Oglasna Tabla

Pehari za sve užičke klubove na reliju Đerdap 2019.

Oglasna Tabla

Fondacija „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“ pokreće humanitarnu akciju u Užicu

Oglasna Tabla

Oko 90 odsto stambenih kredita u švajcarskim francima prebačeno u evre

Oglasna Tabla

Informatičari Srbije najbolji na Balkanu

Oglasna Tabla