14.3 C
Uzice
фебруар 19, 2019
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Osmomartovka klackalica


Euforija povodom 8. marta, sve je bliža. Tog dana ulice će biti preplavljene karanfilima, i muškarcima koji će žuriti da svojoim boljim polovinama ulepšaju ovaj, za njih, poseban dan. Pašće i po neki poljubac, a čim karanfil nađe svoje mesto u vazi, uslediće kolotečina, i svakodnevne, uobičajene radnje.  

Nešto kasnije istoga dana, žene će se posvetiti kućnim poslovima, a muškarci će zahrkati na udobnoj sofi uz dobar film ili utakmicu. Ne kažem, biće i onih koji će se odlučiti za neki skupoceniji poklon ili večeru, ali suština će ostati ista. Znači li to da su žene ugrožene i potlačene? Naravno da ne. Pre će biti da su same krive što su dozvolile da primaju pažnju i poklone jedan dan u godini. Nisu muškarci krivi. Vezu čine dve osobe, koje su jednako zaslužne za kvalitet međusobnog odnosa.

Kada je se Klara Cetkin borila za prava žena, u 19.-om veku, to je imalo smisla. Žene su tada uglavnom bile nezaposlene, i nisu imale pravo glasa. Tokom godina, one su se izborile za svoju ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost. Danas su predsednice država, premijerke, narodne poslanice. Žene su na čelima najuspešnijh svetskih kompanija, i važnih institucija.  

Postavlja se pitanje, šta će nam onda osmi mart? Da se pomene kao značajan istorijski dan, u redu. Ali da se potencira kao dan za karanfil i malo pažnje, to je, ako govorimo o pravima žena, ponižavanje svega za šta su se one borile. Šta vredi što ćete tog dana dobiti čuveni cvet, ako će „on“ već sutradan imati zamerku na ručak, neispleganu košulju i „haos u kući“.

Ipak, da se pogrešno ne shvati, ovo ni slučajno ne znači da su svi muškarci isti. Ima i onih koji se trude čitave godine, svaki dan. Ovakvi muškarci će otići u nabavku, skuvati ručak, pa i raspremiti kuću. Zašto da ne. Nije poenta u kupovini poklona. Darovati se može i ljubav, pažnja, razumevanje. Razgovarati, saslušati, deliti probleme…to je suština svega. Pitajte bilo koju ženu šta joj je od ovo dvoje važnije. Sigurna sam da će se velika većina izjasniti za ljubav, toplinu i duševni mir.

Ako, ipak, i dalje ostajete pri tome da je 8. mart za vas veliki datum, znate li da postoji i „Dan muškaraca“? Obeležava se 19.- og novembra, i mada nema dugu tradiciju, podjednako je važan kao i dan žena. Šta ste vi svom voljenom poklonili toga dana? Možda ste, i ne znajući za ovaj praznik, „čantrali“ više nego obično, kritikovali i omalovažavali. Nemojte se onda čuditi ako vam je uzvraćeno istom merom.

Osmi mart vam ne može nadoknaditi sve propušteno, duševno vas nahraniti i pružiti satisfakciju. Činjenica je da se muškarci i žene dosta razlikuju, i to je prirodno. Poenta je shvatiti da je ta osoba pored vas živo biće, koje ima svoje potrebe, želje i težnje, isto kao i vi. Ukoliko to razumete na pravi način, bez problema ćete se dopunjavati i graditi svoj odnos. Darovaćete jedno drugom više nego što je bilo šta materijalno, i svaki dan će vam biti praznik.

Užice  – Oglasna Tabla
Piše: Dunja Starčević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Užicu otvorena izložba „Banjaluka 1918“

Oglasna Tabla

Kako je mala Iskra pobedila najtežu bolest (VIDEO)

Oglasna Tabla

Zlatibor na 41. sajmu turizma u Beogradu

Oglasna Tabla