12.7 C
Uzice
фебруар 19, 2019
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Ordenje narodnog heroja Danice Milosavljević poklonjene užičkom muzeju

Porodica nedavno preminule Danice Dane Milosavljević, narodnog heroja, predala je njenih 17 ordenja i preko 20 medalja i drugih priznanja na čuvanje Narodnom muzeju u Užicu.

Danica Dana Milosavljević je bila borac Prve i Druge proleterske brigade Narodnooslobodilačke Vojske Jugoslavije i najmlađa žena potporučnik u vojnoj hijerarhiji. Ordenom narodnog heroja odlikovana je 6.jula 1953.godine a 2015. godine, predsednik Rusije Vladimir Putin, odlikovao je Danu Milosavljević medaljom povodom 75 godina od pobede nad fašizmom.

Pored ordena narodnog heroja, među ordenjem koje je predato Muzeju nalaze se i orden prvoborca i orden zasluga za narod sa zlatnom lentom.

Direktor Narodnog muzeja Nikole Gogića istakao je da će ordenje upotpuniti fundus od preko 500 odlikovanja u zbirci muzeja i dodao da je u planu da se uradi spomen sobu heroja u kojoj će biti izložena ordenja svih 12 heroja iz Užica, koja će predstavljati deo muzejske i turističke ponude.

Porodica Dane Milosavljević prisustvovala je predaji ordenja muzeju.

Ukupno je bilo 1.322 nosilaca Ordena narodnog heroja, najvišeg priznanja za hrabrost u bivšoj Jugoslaviji. Danas je živ još samo jedan, a poslednja žena među njima, Danica Dana Milosavljević umrla je u februaru u 93. godini.

Užice – Oglasna Tabla/uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zlatibor na 41. sajmu turizma u Beogradu

Oglasna Tabla

Počeli geotehnički istražni radovi za potrebe izgradnje mosta na starom gradu

Oglasna Tabla

Šestoro životno ugroženo zbog gripa

Oglasna Tabla