Home / FOTO RAZGLEDNICA / Ordenje narodnog heroja Danice Milosavljević poklonjene užičkom muzeju

Ordenje narodnog heroja Danice Milosavljević poklonjene užičkom muzeju

Porodica nedavno preminule Danice Dane Milosavljević, narodnog heroja, predala je njenih 17 ordenja i preko 20 medalja i drugih priznanja na čuvanje Narodnom muzeju u Užicu.

Danica Dana Milosavljević je bila borac Prve i Druge proleterske brigade Narodnooslobodilačke Vojske Jugoslavije i najmlađa žena potporučnik u vojnoj hijerarhiji. Ordenom narodnog heroja odlikovana je 6.jula 1953.godine a 2015. godine, predsednik Rusije Vladimir Putin, odlikovao je Danu Milosavljević medaljom povodom 75 godina od pobede nad fašizmom.

Pored ordena narodnog heroja, među ordenjem koje je predato Muzeju nalaze se i orden prvoborca i orden zasluga za narod sa zlatnom lentom.

Direktor Narodnog muzeja Nikole Gogića istakao je da će ordenje upotpuniti fundus od preko 500 odlikovanja u zbirci muzeja i dodao da je u planu da se uradi spomen sobu heroja u kojoj će biti izložena ordenja svih 12 heroja iz Užica, koja će predstavljati deo muzejske i turističke ponude.

Porodica Dane Milosavljević prisustvovala je predaji ordenja muzeju.

Ukupno je bilo 1.322 nosilaca Ordena narodnog heroja, najvišeg priznanja za hrabrost u bivšoj Jugoslaviji. Danas je živ još samo jedan, a poslednja žena među njima, Danica Dana Milosavljević umrla je u februaru u 93. godini.

Užice – Oglasna Tabla/uzice.rs

Podeli članak

Komentari

www.rceurope.rs