11.7 C
Uzice
октобар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

OPŠTINE PODIŽU „PONIKVE“

Zlatiborci ponudili da sa 30 odsto učestvuju u budućem regionalnom preduzeću. Predstavnici Užica i Vlade nisu došli u Čajetinu na konferenciju. Konferencija „Aerodrom Ponikve – strateški cilj zapadne Srbije“, održana na Zlatiboru, nije ispunila očekivanja. Ovaj događaj bojkotovali su predstavnici grada Užica, koje gazduje celim kompleksom, kao i ministri Vlade Srbije, od koje se očekivao deo obećanog novca za završetak infrastrukture.

reg-ponikve

Ipak, na skupu je dogovorena ponuda o formiranju zajedničkog regionalnog preduzeća, koje bi obezbedilo novac za pomenute radove, dok bi opština Čajetina ponela najveći finansijski teret. Neobično jeste da su veće interesovanje za stavljanje aerodroma u funkciju od opština iz ovog dela Srbije, pokazali gosti konferencije iz Hrvatske, Crne Gore, a posebno iz Republike Srpske, za koju je ovaj kompleks „Ponikve“ od vitalnog značaja.

– S obzirom na to da je Zlatibor najposećenije turističko odredište u Srbiji, naš interes da „Ponikve“ zažive je i najveći. Mi smo u mogućnosti da učestvujemo sa 30 odsto u novom, regionalnom preduzeću, koje bismo formirali sa ostalim zainteresovanim opštinama. Predlažemo da grad Užice učestvuje sa 20 odsto, a svi ostali zajedno sa 50 odsto – obrazložio je Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina.

Opština Čajetina ovakvu odluku doneće na svojoj skupštini narednih dana, a upućen je apel i ostalim lokalnim samoupravama da učine isto. Istok Republike Srpske i zapad Srbije imaju iste interese, zajedno smo u razvojnim projektima, a početak rada aerodroma označio bi i početak nove ere na ovom području. Tu leži i mogućnost da ostvarimo turističke planove u budućem nacionalnom parku „Drina“, Andrićgradu… – naglasio je Aleksandar Đurić, savetnik ministra turizma Republike Srpske.

Ekonomista prof. dr Ljubodrag Savić ističe da su „Ponikve“ „budući motor razvoja zapadne Srbije i istočne Bosne“. – Potrebno je da zainteresovane opštine formiraju moderno akcionarsko društvo. Sam po sebi, aerodrom možda ne bi bio isplativ, ali bi u ukupnom učinku doneo finansijsku korist celoj regiji – istakao je Savić.

Da bi aerodrom počeo da radi punim kapacitetom, potrebno je uložiti još 2,4 miliona evra. Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministarka Zorana Mihajlović nedavno su obećali da će novac biti obezbeđen i da će „Ponikve“ zaživeti do kraja godine. U radu konferencije je učestvovalo oko stotinu predstavnika privrede, državnih organa i institucija, vazduhoplovnog sektora, kao i gostiju iz susednih država.

Izvor: www.novosti.rs/N. JANKOVIĆ

output_bzo16s

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla

Vlada Srbije:Komercijalni letovi na Ponikvama od naredne godine

Oglasna Tabla

Užička gimnazija obeležila 180 godina postojanja

Oglasna Tabla

Šampion, u svom maniru: pobeda i trka za najboljeg u državi

Oglasna Tabla

Žetva medalja plivača „Sloboda“ iz Užica

Oglasna Tabla

15. oktobar – Međunarodni dan seoskih žena

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Zlatokosa“

Oglasna Tabla

Uživajte u miholjskom letu: Danas sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla