17.9 C
Uzice
март 24, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

OPŠTINA ČAJETINA GRADI PRIHVATILIŠTE ZA PSE I MAČKE

djak

Opština Čajetina ove godine izgradiće prihvatilište za pse, čime će biti rešen jedan od gorućih problema, a to je sve veći broj pasa lutalica na ovom području. Projekat izgradnje prihvatilista za pse i mačke finansira opština Čajetina, a vrednost ukupne investicije je 10 000 000 dinara. Izgradnja će teći fazno tako da će vrednost početne investicije biti 5 000 000 dinara.

S obzirom da u opštini Čajetina ne postoji zoohigijenska služba ideju za ovaj projekat pokrenuo je Zlatiborski Eko Agrar. Projekat podrazumeva izgradnju prihvatilišta koje će se nalaziti u mestu Sušica u blizini magistralnog puta, osnivanje i opremanje službe za hvatanje i zbrinjavanje životinja, kao i medijsku kampanju u cilju edukacije stanovništva.

„Određeni radovi na iskopu i pripremi terena su već započeti. Mi očekujemo da će tokom septembra azil već krenuti sa radom. U narednoj godini pokrenućemo saradnju sa ostalim opštinama, u smislu zbrinjavanja lutalica sa teritorije ostalih opština, naravno uz nadoknadu“, kaže Vladimir Bojović direktor Zlatiborskog Eko Agrara.

PUNA KUCA

Uloga stručne službe za hvatanje pasa i mačaka je od ključnog značaja za sprovođenje programa kontrole brojnosti pasa i mačaka lutalica. Hvatanje će obavljati obučeni radnici, koji prvenstveno moraju da poznaju osnovne oblike ponašanja ovih životinja kao i tehnike humanog hvatanja u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja.

„Zamisao je da pored prihvatilišta za pse u jednom odeljku napravimo i pansion za sve one goste Zlatibora koji svoje ljubimce ne mogu da smeste u ugostiteljske objekte u kojima borave. Mi ćemo se potruditi da ponudimo uslugu i tog tipa i da proširimo kapacitet u tom pravcu“, dodaje Bojović.

Kapacitet prihvatilišta u prvoj fazi izgradnje će biti od 60 do 120 pasa. Životinje će izvesno vreme provesti u prihvatilištu čime se daje šansa vlasnicima da pronađu svoje ljubimce. Za to vreme se obavlja i trijaža pasa i mačaka koja podrazumeva klinički pregled i razvrstavanje životinja u grupe na kojima će biti primenjeni različiti programi: vakcinacija, čipovanje, sterilizacija, udomljavanje, vraćanje pravim vlasnicima, eutanazija kao i vraćanje u njihovo prvobitno stanište u cilju stabilizacije njihove populacije.

Izvor:www.zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nekada poznati užički pekar jedna je od žrtava jučerašnjeg požara

Oglasna Tabla

Srebrna medalja na prvenstvu Srbije za mlađanog Ognjena Šimšića

Oglasna Tabla

Beseda srpskog generala svojim pilotima zbog koje će se svaki Srbin naježiti: “Možda je ovo let u smrt, ali ne običnu, već časnu” (VIDEO)

Oglasna Tabla