OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Okrugli sto „Primeri dobre prakse školskih biblioteka Užica“

Međunarodni dan knjige i autorskih prava, 23. april 2019. godine školski bibliotekari Užica odlučili su da obeleže drugačije. U organizaciji Aktiva školskih bibliotekara Užica, Podružnice Zlatiborskog okruga Društva školskih bibliotekara Srbije i Matične službe Narodne biblioteke Užice održan je Okrugli sto „Primeri dobre prakse školskih biblioteka Užica.“ Ovaj stručni skup okupio je predstavnike školskih biblioteka Užica i Čajetine sa ciljem razmene iskustava školskih bibliotekara i afirmisanja i veće vidljivosti rada školskih biblioteka.


Učesnike su najpre pozdravili Ilija Smiljanić, rukovodilac Matične službe Narodne biblioteke Užice, Mirjana Radovanović Pejović, predsednica Podružnice Zlatiborskog okruga Društva školskih bibliotekara Srbije i Milika Jovanović, rukovodilac Aktiva školskih bibliotekara Užica. Istakli su da je skup prilika za okupljanje i razmenu iskustava u radu školskih bibliotekara, ali ujedno važan i za promovisanje delatnosti školskih biblioteka i njihovo pozicioniranje kao kulturnih centara škola.

Predstavljeni su sledeći primeri dobre prakse:
„Odnos autobiografskog i fiktivnog u romanu „Rani jadi“ Danila Kiša“ – Vesna Zečević i Danka Gogić, Tehnička škola Užice
„Motivisanje učenika škole na čitanje kroz Časove bibliotekara“ – Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković, OŠ „Dušan Jerković“ Užice
„Javni časovi bibliotekara OŠ „Stari grad“ – Milika Jovanović, OŠ „Stari grad“ Užice
„Školska biblioteka nekad i sad“ – Vesna Tadić, Tehnička škola „Radoje Ljubičić“ Užice
„Primer dobre prakse OŠ „Nada Matić“ – Jelena Vulović, OŠ „Nada Matić“ Užice
„Takmičenje u besedništvu OŠ „Aleksa Dejović“ – Vera Rajaković, OŠ „Aleksa Dejović“ Sevojno
„Da čitanje pobedi nečitanje“ – Dragana Zorzić, OŠ „Milivoje Borović“ Mačkat

Pored razmene iskustava na skupu je bilo reči i o reviziji i otpisu građe, odnosno sticanju zvanja u ovoj oblasti. Govoreći o zajedničkim projektima, precizirane su već dogovorene buduće aktivnosti na nivou okruga. Razmenom ideja u svojoj bibliotečkoj praksi, školski bibliotekari su prikazali mnoštvo raznovrsnih sadržaja i istakli da je potrebna i moguća veća međusobna saradnja i učešće u aktivnostima školskih biblioteka.

Prezentovanjem sopstvenih iskustava školski bibliotekari su unapredili svoju praksu i znanje, a većim aktiviranjem poboljšaćemo svoj kvalitet rada jer svoje korisnike učimo da je biblioteka – kuća doživotnog učenja.

Mirjana R. Pejović, A. Duković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Super žena sa decom, varjačom i kompjuterom

Oglasna Tabla

Danas u Srbiji počinje testiranje na zahtev građana: 1.200 dinara za proveru antitela na koronu

Oglasna Tabla

Predata lista „Aleksandar Šapić – Pobeda za Užice“

Oglasna Tabla

Kako ćemo putovati u Crnu Goru? Za državljene Srbije PSR test ili karantin

Oglasna Tabla

Seoski višeboj u Jablanici održaće se 5. jula

Oglasna Tabla

Komšije Sloboda i Zlatibor u ABA 2 ligi

Oglasna Tabla

Probni završni ispiti počinju danas

Oglasna Tabla

Od danas testiranje na antitela na lični zahtev

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za ponedeljak – 1. jun

Oglasna Tabla