15.3 C
Uzice
мај 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Okrugli sto „Primeri dobre prakse školskih biblioteka Užica“

Međunarodni dan knjige i autorskih prava, 23. april 2019. godine školski bibliotekari Užica odlučili su da obeleže drugačije. U organizaciji Aktiva školskih bibliotekara Užica, Podružnice Zlatiborskog okruga Društva školskih bibliotekara Srbije i Matične službe Narodne biblioteke Užice održan je Okrugli sto „Primeri dobre prakse školskih biblioteka Užica.“ Ovaj stručni skup okupio je predstavnike školskih biblioteka Užica i Čajetine sa ciljem razmene iskustava školskih bibliotekara i afirmisanja i veće vidljivosti rada školskih biblioteka.


Učesnike su najpre pozdravili Ilija Smiljanić, rukovodilac Matične službe Narodne biblioteke Užice, Mirjana Radovanović Pejović, predsednica Podružnice Zlatiborskog okruga Društva školskih bibliotekara Srbije i Milika Jovanović, rukovodilac Aktiva školskih bibliotekara Užica. Istakli su da je skup prilika za okupljanje i razmenu iskustava u radu školskih bibliotekara, ali ujedno važan i za promovisanje delatnosti školskih biblioteka i njihovo pozicioniranje kao kulturnih centara škola.

Predstavljeni su sledeći primeri dobre prakse:
„Odnos autobiografskog i fiktivnog u romanu „Rani jadi“ Danila Kiša“ – Vesna Zečević i Danka Gogić, Tehnička škola Užice
„Motivisanje učenika škole na čitanje kroz Časove bibliotekara“ – Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković, OŠ „Dušan Jerković“ Užice
„Javni časovi bibliotekara OŠ „Stari grad“ – Milika Jovanović, OŠ „Stari grad“ Užice
„Školska biblioteka nekad i sad“ – Vesna Tadić, Tehnička škola „Radoje Ljubičić“ Užice
„Primer dobre prakse OŠ „Nada Matić“ – Jelena Vulović, OŠ „Nada Matić“ Užice
„Takmičenje u besedništvu OŠ „Aleksa Dejović“ – Vera Rajaković, OŠ „Aleksa Dejović“ Sevojno
„Da čitanje pobedi nečitanje“ – Dragana Zorzić, OŠ „Milivoje Borović“ Mačkat

Pored razmene iskustava na skupu je bilo reči i o reviziji i otpisu građe, odnosno sticanju zvanja u ovoj oblasti. Govoreći o zajedničkim projektima, precizirane su već dogovorene buduće aktivnosti na nivou okruga. Razmenom ideja u svojoj bibliotečkoj praksi, školski bibliotekari su prikazali mnoštvo raznovrsnih sadržaja i istakli da je potrebna i moguća veća međusobna saradnja i učešće u aktivnostima školskih biblioteka.

Prezentovanjem sopstvenih iskustava školski bibliotekari su unapredili svoju praksu i znanje, a većim aktiviranjem poboljšaćemo svoj kvalitet rada jer svoje korisnike učimo da je biblioteka – kuća doživotnog učenja.

Mirjana R. Pejović, A. Duković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Park dečije radosti „Beli Jelen“ 1. juna vam poklanja preko 50 vrednih poklona

Oglasna Tabla

Nova pravila za zapošljavanje u javnom sektoru?

Oglasna Tabla

Mitrović Milan prvak Srbije u polumaratonu

Oglasna Tabla