12.7 C
Uzice
фебруар 19, 2019
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Održana komemoracija poslednjoj ženi narodnom heroju Jugoslavije Danici Dani Milosavljević

Danas je u Svečanoj sali Gradske kuće održana komemoracija poslednjoj ženi narodnom heroju Jugoslavije – Danici Dani Milosavljević posle čije smrti u Srbiji više nema preživelih žena narodnih heroja. Učesnica Prve proleterske brigade preminula je 26. februara 2018. godine u 93. godini a ispraćaj za kremaciju će se obaviti u subotu 03. marta na Novom groblju u Beogradu u 10:30 sati.

Danica Dana Milosavljević je bila borac Prve i Druge proleterske brigade Narodnooslobodilačke Vojske Jugoslavije i najmlađa žena potporučnik u vojnoj hijerarhiji. Ordenom narodnog heroja odlikovana je 6.jula 1953.godine a 2015. godine, predsednik Rusije Vladimir Putin, odlikovao je Danu Milosavljević medaljom povodom 75 godina od pobede nad fašizmom.

U ime njenih Užičana i grada koji nikada nije zaboravljala i kome se uvek rado vraćala, poslednje reči pozdrava Dani Milosavljević uputio je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

„Danica je bila Užičanka koja je u najtežim vremenima birala pravu stranu sledeći svoja uverenja da je sloboda najuzvišeniji cilj svakog čoveka. Ceo svoj život sledila je ideju da svaki čovek vlastitim primerom treba da pokaže hrabrost, požrtvovanje i poštenje, jer se, kako je verovala, samo na taj način, može stvarati novo humanije društvo u kome će vladati ravnopravnost, a svaki čovek biti u prilici da odlučuje o svom životu“, rekao je o Dani Tihomir Petković i dodao „kao što je sama govorila, vaspitavana je da bude sin, da bude vojnik, želela je da bude borac i tako se i ponašala. Kao šesnaestogodišnjakinja je prihvatila zadatak da prikuplja hranu i odeću za partizane, a odmah nakon oslobođenja Užica 1941. godine počela je da radi u Užičkoj partizanskoj bolnici.

Formiranjem Prve proleterske brigade Danica je postala borac-bolničar Treće (Užičke) čete Petog šumadijskog bataljona, a nakon borbe u Čajniču, borac Druge proleterske brigade. Učestvovala je u bitkama na Kupresu, Jajcu, Donjem Vakufu, Bugojnu, Sutjesci i mnogim drugim i uvek se isticala hrabrošću, bez obzira da li je u njenim rukama bila puška, bomba ili puškomitraljez“.

„Kada je u decembru 1942. godine Dana teško ranjena molila je svoje drugove da je ostave i spasavaju svoje živote. Nisu je, srećom, poslušali. Čim je ozdravila vratila se u redove Druge proleterske. Čin potporučnika dobila je među 13 prvih žena 1943. godine kada su i uvedeni prvi činovi u narodno oslobodičačkoj vojsci.

Danas se opraštamo od Užičanke koja je bila primer čestitosti, samoprekora, požrtvovanja i solidarnosti sa svima koji pate, sa onima koji su u nevolji“, rekao je Petković.

Lale Milosavljević brat poslednje žene narodnog heroja Jugoslavije Danice Dane Milosavljević na komemoraciji povodom njene smrti

Od naše heroine na komemoraciji su se govorom oprostili i predstavnici SUBNOR-a, narodni poslanik u Skupštini Srbije Neđo Jovanović ali i rođeni brat Lale Milosavljević koji je rekao:

„Danas je i užičko nebo imenom tvojim odanjeno, oživeo tvoj roman. Zasvetleše i pod ovim svodom tragovi duha i života heroja trepetom nezaborava. Hvala neka je besednicima.“

Užice – Oglasna Tabla/uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zlatibor na 41. sajmu turizma u Beogradu

Oglasna Tabla

Počeli geotehnički istražni radovi za potrebe izgradnje mosta na starom gradu

Oglasna Tabla

Šestoro životno ugroženo zbog gripa

Oglasna Tabla