12.4 C
Uzice
март 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Održana edukacija srednjoškolaca sa naočarima koje simuliraju uticaj alkohola, lakih i teških droga

U sredu, 25.aprila udruženje „Roditelj“ Užice sprovelo je prvu edukaciju srednjoškolaca, sa specijalnim naočarima, koje simuliraju uticaj alkohola, lakih i teških droga, što su najčešći uzročnici saobraćajnih i drugih nezgoda, zbog slabe reakcije i precenjivanja mogućnosti i sposobnosti u takvom stanju.

Svrha korišćenja ovih naočara jeste pružanje mogućnosti da se u svesnom stanju uvide stvarni uticaji alkohola i opojnih droga na psihofižičko stanje čoveka.

,,Učenici završnih razreda, budući vozači, imali su priliku da na poligonu prođu vežbe sa specijalnim naočarima koje je Udruženje nabavilo zahvaljujući užičkim privrednicima. Kroz usporene reakcije, zbunjenost, promenu percepcije rastojanja i dubine, slabije rasuđivanje i nedostatak koordinacije mišića, kroz vežbe : hvatanja loptice, skupljanja sitnih predmeta, sipanja vode iz flaše u čašu, vođenje lopte i šut na koš, nalaženje određenog broja u imeniku mobilnog telefona, stavljanje ključa u bravu automobila, hoda po pravoj liniji i hoda u osmicu između čunjeva” ,rekla je u ime Udruženja Ana Aleksić.

„Ski škola „SKI ART i RAFT „donirala je sredstva za kupovinu jednih od tih naočara zato što znamo koliko značaja imaju edukacija mladih i preventivne mere u borbi protiv sve veće zastupljenosti alkoholizma i narkomanije“ istakla je članica Gradskog veća Grada Užica Marija Trmčić i dodala da se nada, kao veliki protivnik svih ovih poroka, da će naši mladi ove stadijume osetiti samo na ovakvim edukativnim skupovima i ogledima, a da će nakon njih izabrati pravu stvar – Život.

Cilj je da se učenici ubede da alkoholisanost, narkotici ili vožnja u pospanom stanju mogu dovesti do ozbiljnih povreda ili smrti njih samih, njihovih prijatelja, porodice i nedužnih žrtava. Planirane su edukacije i u ostalim srednjim školama.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Lovac deci u vrtić doneo prepariranog vuka, a onda su krenuli napadi na društvenim mrežama (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prijavite se na obuku „Wine Service“ 15. aprila u Užicu

Oglasna Tabla

KRAĐA U UŽICU: Mladići opljačkali vrtić

Oglasna Tabla