3.4 C
Uzice
25 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA ZANIMLJIVOSTI

Od prvog januara, plastične kese biće skoro potpuno ukinute

Od 1. januara 2020. godine plastične kese, kakve danas poznajemo, biće skoro potpuno ukinute u Beogradu, pa će i naš svakodnevni šoping po prodavnicama, ali i pijacama, biti znatno drugačiji.

Kako će sve tačno izgledati početkom naredne godine, to trenutno niko ne zna, odnosno kako će se odluka koja je doneta 2018. godine, a zatim izmenjena pre nekoliko meseci, biti primenjena u praksi.

1. Kad stupa na snagu?

Zabrana korišćenja plastičnih kesa, kakve su bile dosad, prema Odluci o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje i usluga stupa na snagu 1. januara 2020. godine.

– Trgovci su dužni da izbace iz upotrebe plastične kese na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima, na teritoriji grada Beograda, u cilju sprečavanja odnosno smanjenja stvaranja komunalnog otpada i usled njihove štetnosti po životnu sredinu – stoji u ovom dokumentu.

2. Koje su alternative?

Umesto dosadašnjih plastičnih kesa trgovci u prodavnicama moraće da ponude potrošačima: plastičnu kesu koja je biorazgradiva (preporučeno je da budu povećane njihove cene), papirnu kesu ili torbu za kupovinu.

Plastične kese su podeljene na one do 15 mikrona (veoma lagane), od 15 do 50 mikrona (lagane) i preko 50 mikrona (plastične za više upotreba). Lagane kese se zabranjuju za upotrebu.

3. Svaka će imati oznaku

Sve plastične kese moraće da budu tačno označene kojoj grupi pripadaju i to oznakama, skraćenicama i simbolima prema fizičko-hemijskim osobinama materijala kese. Plastične kese koje se mogu ponovo upotrebiti ili ponovo iskoristiti reciklažom materijala označavaju se posebnim simbolom, propisanim posebnim pravilnikom.

4. Postojaće i izuzeci

Ipak, postojaće i neki izuzeci. Kako je svojevremeno najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić „u maloprodaji će biti dozvoljeno da kod voća i povrća potrošačima budu ponuđene lake biorazgradive ili papirne kese“. Takav slučaj biće i na pijacama.

Takođe, biće dozvoljena upotreba providnih plastičnih kesa koje se koriste u uslužnim delatnostima i maloprodajnim objektima na aerodromu, ako je takva upotreba neophodna iz bezbednosnih razloga.

5. A kese za đubre?

Kese za bacanje smeća, kao i druge plastične kese koje se ne odnose na „isporuku robe ili usluga“, nisu obuhvaćene ovom odlukom. Dakle, u prodavnicama će se i dalje nabavljati plastične kese za smeće, iako nisu za višekratnu upotrebu.

6. Ako vas vide sa kesom na ulici…

Ne morate da brinete da će vas neko kazniti ako vas zatekne sa plastičnom keseom na ulici, bez obzira na to da li dolazite od kuće ili prodavnice. Jednostavno, želja je da se ograniči broj novih kesa.

7. Ko će da kontroliše?

Naravno, odmah se postavlja pitanje ko će kontrolisati prodavnice i eventualnu prodaju plastičnih kesa. Odgovor je – komunalna inspekcija.

8. Kolike su kazne?

Predviđene su i velike kazne za kršenje odluke i to 150.000 dinara za pravno lice, 25.000 za odgovornog u pravnom licu, a 25.000 za fizičko lice.

Izvor:Srbija danas/Foto: Ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Spajanje domova zdravlja i bolnica može da počne

Oglasna Tabla

SNIMAK STRAVIČNE NESREĆE IZ IVANJICE: Pešaka pokosio auto pored puta, vozač odjurio sa mesta

Oglasna Tabla

Rebalansom povećano sa 20 na 40 miliona za mere energetske efikanosti

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Prijem za najuspešnije Užičane u 2019. godini (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vreme u subotu malo toplije: Ujutru mraz, tokom dana suvo, temperatura do deset stepeni

Oglasna Tabla

Užice podiže spomenik Milovanu Miću Petroviću

Oglasna Tabla

Dve nesreće u Ivanjici, prva sa smrtnim ishodom u drugoj vozač udario pešaka i pobegao

Oglasna Tabla

Prosečna plata u novembru 56.331 dinar

Oglasna Tabla